Αν ξεκινάτε τώρα την πρώτη σας ιστοσελίδα ή αν έχετε ήδη κάποιο site, οι παρακάτω συμβουλες SEO (On Page SEO και Off page SEO) θα σας βοηθήσουν σταδιακά να ανεβείτε στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης και (γιατί όχι;) να βρεθείτε ακόμη και στην πρώτη σελίδα της Google.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας «μαγικός» τρόπος για να συμβεί αυτό.

Και δεν υπάρχει κανένας σοβαρός ειδικός SEO ή εταιρεία SEO που μπορεί να σας εγγυηθεί ότι η σελίδα σας θα βρεθεί αύριο στην πρώτη θέση της Google. To SEO θέλει γνώσεις, χρόνο, υπομονή και πρέπει να είναι στοχευμένο.

Αν έχετε εταιρεία και θέλετε να ανέβει η επισκεψιμότητα στο site σας άμεσα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την διαφήμιση PPC στο Google Adwords με δεδομένο, όμως, ότι με το που σταματήσετε την διαφήμιση θα παύσει και η εμφάνιση σας στην πρώτη σελίδα της google (για αυτό τα λένε και πληρωμένα αποτελέσματα- Διαβάστε ποια ειναι η διαφορά οργανικων με paid αποτελεσματων ).

O άλλος τρόπος είναι να επενδύσετε σε έναν ειδικό στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων o οποίος μπορεί σε βάθος χρόνου να σας βοηθήσει να φτάσετε στην πρώτη σελίδα – στα οργανικά αποτελέσματα- και να μείνετε εκεί.

Αυτό πάντως που μπορείτε να κάνετε εσείς για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας είναι να τηρήσετε κάποιους κανόνες και να υποστηρίξετε τα κείμενα σας με κάποιες τεχνικές on page SEO – και στην συνέχεια με τεχνικές off page SEO- οι οποίες βοηθούν στην άνοδο των ιστοσελίδων στα αποτέλεσμα των μηχανών αναζήτησης.

Συνοπτικά, οι 20 συμβουλες SEO που θα δούμε σε αυτό το άρθρο είναι οι παρακάτω:

1. Domain με www η γυμνό (χωρίς www);
2. Εγκαταστήστε ένα WordPress SEO Plugin
3. Δημιουργήστε φιλικά permalinks
4. Χρησιμοποιείτε λέξεις – κλειδιά (focus keyword)
5. Meta Keywords: Ανήκουν στο παρελθόν
6. Η Σημασία του Title tag
7. Title tags – H1, H2, H3
8. Περιγραφή σελίδας (meta description)
9. Χρησιμοποιήστε την λέξη κλειδί στην πρώτη παράγραφο
10. Περιεχόμενο: Οι λέξεις μετράνε…
11. Χρησιμοποιήστε σύντομες διευθύνσεις URL
12. HTTPS και SLL πιστοποιητικά
13. Ταχύτητα ιστοτόπου
14. Google Mobile First Indexing
15. Social media
16. Εσωτερικά links (internal links)
17. Αποκτήστε Backlinks
18. Φωτογραφίες και Alt Text
19. Τίτλος εικόνας
20. Ονομάστε τα αρχεία εικόνας με τις λέξεις-κλειδια

Συμβουλες SEO για την ιστοσελίδα σας

Η αρίθμηση στις παρακάτω συμβουλες SEO δεν παίζει ρόλο καθώς τις θεωρούμε όλες σημαντικές, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλες σε μικρότερο:


1. Domain με www η γυμνό (χωρίς www);

Εάν ξεκινάτε τώρα την ιστοσελίδα σας, η πρώτη ερώτηση που μπορεί να έχετε είναι αν πρέπει το domain σας να έχει www ή όχι και πώς αυτό επηρεάζει το WordPress SEO σας.

Η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχει κανένα όφελος στο SEO να έχετε το www στο domain σας και δεν πρόκειται να επηρεάσει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης με κανέναν τρόπο.

Τότε γιατί το συζητάμε; Και γιατί τόσες ιστοσελίδες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το «www»;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ότι, αν το site δεν είναι καινούργιο αλλά έχει γράψει πολλές ώρες «στον αέρα» η αλλαγή του σε «non www» μπορεί να είναι πολύπλοκη και να προκαλέσει προβλήματα. Έτσι, πολλά παλαιότερα site απλώς συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

Πάντως, στην ιστοσελίδα yoast.com η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

«It’s absolutely nonsense, you don’t have to use www for anything. The only reason why you would use www.something is if people would otherwise not recognize your domain name as a domain name. Which is something that is bound to happen, if you have a somewhat older target audience. But other than that use whatever you want. Use www or do not use www, whatever rocks your boat.»

Mε άλλα λόγια, επιλέξτε ό, τι σας αρέσει. Αν προτιμάτε μικρότερες διευθύνσεις url – και καλό θα ήταν να το θέλετε αυτό- επιλέξτε το non www.


2. Εγκαταστήστε ένα WordPress SEO Plugin

Ένα SEO plugin θα σας επιτρέψει να έχετε πλήρη έλεγχο στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας όσον αφορά στο τι βλέπει η Google στον ιστότοπό σας.

Από άποψη δημοτικότητας τα δωρεάν plugin Yoast SEO και All-In-One SEO Pack κερδίζουν έναντι άλλων.

Εμείς πάντως συνιστούμε ανεπιφύλακτα το plugin Yoast SEO που θα σας λύσει τα χέρια σε πολλά ζητήματα ενώ η παραμετροποίηση του είναι σχετικά εύκολη.

Ο, τι κι αν επιλέξετε πάντως να θυμάστε ότι κανέναν plugin δεν κάνει SEO μόνο του…

3. Δημιουργήστε φιλικά permalinks

To WordPress από προεπιλογή δημιουργεί μη φιλικά permalinks και καλό θα ήταν να το αλλάξετε αυτό άμεσα:

– Πραγματοποιήστε είσοδο στον πίνακα διαχείρισης του WordPress.
– Από το μενού Settings (Ρυθμίσεις), κάντε κλικ στην επιλογή Permalinks.
– Κλικάρετε το είδος Permalink που επιθυμείτε (εμείς επιλέγουμε το post name).

Permalinks settings wordpress yoast plugin

Στην Google, πάντως, αρέσουν οι σύντομες διευθύνσεις URL που περιέχουν τον τίτλο (και ο τίτλος με την σειρά του να περιέχει τις λέξεις-κλειδιά).

Προσοχή: Αν έχετε ήδη αναρτήσεις στην σελίδα σας, η αλλαγή της διάρθρωσης του permalink θα καταστήσει όλες τις προηγούμενες συνδέσεις που έχουν διαμοιραστεί άχρηστες.

Αν αποφασίσετε να αλλάξετε τη δομή permalink σε έναν παλαιότερο ιστότοπό, φροντίστε να ανακατευθύνετε τις προηγούμενες διευθύνσεις URL στα νέα permalink.


4. Χρησιμοποιείτε λέξεις – κλειδιά (focus keyword)

Όταν πρόκειται για το SEO γενικότερα και WordPress SEO, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο αλγόριθμός της Google χρησιμοποιεί τις βασικές λέξεις κλειδιά (δεν αναφερόμαστε στα meta keywords, δείτε παρακάτω) ως ένα απο τους παράγοντες για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας και γι’ αυτό και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην βελτιστοποίηση της για τις μηχανές αναζήτησης.

Πάντα τονίζουμε ότι πρέπει να γράφετε για τους επισκέπτες και τους πελάτες σας, όπως συνιστά και η Google. Αλλά αυτό δεν σημαινει ότι δεν μπορείτε ταυτόχρονα να γράφετε και έξυπνα με το μυαλό στο SEO.

Μπορείτε να γράφετε για το κοινό σας και ταυτόχρονα να έχετε στο μυαλό σας την βελτιστοποίηση SEO που χρειάζεται η σελίδα ή η ανάρτηση σας στο blog για να πετύχει καλύτερο ranking.

Κάθε φορά που γράφετε πρέπει να ξεκινάτε έχοντας στο μυαλό σας μια βασική λέξη-κλειδί (focus keyword).

Χρησιμοποιώντας το Yoast SEO plugin μπορειτε να ορίσετε εύκολα τη λέξη κλειδί για την οποία θέλετε να «συνδεθεί» η σελίδα σας με τις μηχανές αναζήτησης αλλά και να λάβετε κι άλλες συμβουλες SEO που θα κάνουν το κείμενο σας πιο «δελεαστικό» για αυτες.


5. Meta Keywords: Ανήκουν στο παρελθόν

Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στις συμβουλες seo και τα meta keywords αφού αναφερθήκαμε λίγο παραπάνω σε αυτά. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Tα meta keywords ανήκουν παρελθόν.

Η Google και η Bing χρησιμοποιούσαν παλιά τα meta keywords στους αλγόριθμους ταξινόμησης τους, αλλά όχι πια. Ωστόσο, ανάλογα με το πού βρίσκεται ο ιστότοπός σας ή το κοινό που στοχεύει ο ιστότοπός σας έχουν την σημασία τους καθώς η μηχανή αναζήτησης της Yandex (ρωσική) και η κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu εξακολουθούν να χρησιμοποιούν meta keywords.

Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε τα keywords meta στο plugin Yoast SEO  θα βρείτε την ρύθμιση στο Titles & metas και έπειτα στην καρτέλα Other.

Υoast SEO meta keywords


6. Η Σημασία του Title tag

Είναι σημαντικό να έχετε την βασική λέξη-κλειδί σας, με την οποία θέλετε να συνδεθεί η σελίδα σας στα αποτελέσματα της αναζήτησης στον τίτλο της σελίδας και, αν είναι δυνατόν, στην αρχή.

Μπορείτε να ορίσετε μια ετικέτα τίτλου στο plugin Yoast SEO αλλά μην ξεχνάτε ότι η Google έχει ένα όριο προβολής 65-70 χαρακτήρων, οπότε οτιδήποτε πάνω από αυτό το δεν θα εμφανιστεί (αν χρησιμοποιείται το plugin του Yoast θα φανεί στο preview, όποτε μην ανησυχείτε…).

Και θυμηθείτε ότι οι ετικέτες τίτλου δεν επηρεάζουν μόνο το SEO αλλά και την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR).

(Update: 2/10/2018) Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Google αύξησε το μήκος του title tag σε περίπου 83 χαρακτήρες, αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτή η αλλαγή είναι προσωρινή ή μόνιμή.


7. Title tags – H1, H2, H3

Το Google bot ελέγχει ετικέτες κεφαλίδας HTML, όπως H1, H2, H3 κ.λπ., για να προσδιορίσει τη σχετικότητα του περιεχομένου του ιστότοπού σας.

Γενικά, η καλύτερη πρακτική είναι να έχετε μία ετικέτα Η1 ανά σελίδα και στη συνέχεια πολλαπλά H2 και H3 κάτω από αυτό.

Η ετικέτα H1 είναι μία από τις πιο σημαντικές κεφαλίδες και πρέπει να περιέχει τη βασική λέξη κλειδί (focus keyword).

Οι πρόσθετες κεφαλίδες θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τις λέξεις-κλειδιά σας ή τις παραλλαγές των λέξεων-κλειδιών σας.

Ωστόσο, μην το παρακάνετε και μην ξεχνάτε ότι οι μεσότιτλοι H2 και Η3 είναι για να διευκολύνουν την επισκέπτη στην ανάγνωση του κειμένου.

Ο κώδικας στα περισσότερα θέματα WordPress, αν αυτά είναι γραμμένα σωστά, τοποθετούν αυτόματα τον τίτλο της σελίδας ή της ανάρτησης σας ως κεφαλίδα H1.

Αν δεν είναι, διορθώστε το θέμα άμεσα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αντιστοιχίσετε κεφαλίδες H2, H3, H4 κ.λπ. μέσα στην ανάρτηση σας.

8. Περιγραφή σελίδας (meta description)

To meta description της σελίδας είναι ένα απόσπασμα με 150-170 χαρακτήρες (για λίγους μήνες η google αύξησε τον αριθμό των snippets σε 320 χαρακτήρες), μια ετικέτα σε HTML, που συνοψίζει το περιεχόμενο μιας σελίδας.

meta description google seo

Οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν την περιγραφή meta στα αποτελέσματα αναζήτησης, κυρίως όταν η φράση που ψάχνετε περιέχεται στην περιγραφή. Η βελτιστοποίηση του meta description είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του on page SEO.

Τι κάνει μια περιγραφή meta; Η λειτουργία μιας meta περιγραφής για τη σελίδα σας είναι απλή: ο κύριος σκοπός της είναι να δελεάσει τον επισκέπτη από τις μηχανές αναζήτησης (ως συνηθως, κυρίως αναφερόμαστε στην Google) να κάνει κλικ στον σύνδεσμο σας.

Με άλλα λόγια, οι meta-περιγραφές είναι εκεί για να δημιουργήσουν CTR (Click-through rate – ένα ποσοστό που δείχνει πόσο συχνά κάνουν κλικ στoν σύνδεσμο σας όσοι τον έχουν δει – αναλογία κλικ / εμφανίσεων) από τις μηχανές αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης δεν χρησιμοποιούν το meta description στον αλγόριθμο ταξινόμησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα έμμεσο όφελος: Η Google χρησιμοποιεί το CTR ως τρόπο καθορισμού του εάν ο σύνδεσμος σας, δηλαδή η σελίδα σας, αποτελεί ένα καλό αποτέλεσμα για τον χρήστη.

Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι περιγραφές σας θα πρέπει να ταιριάζουν με το περιεχόμενο της σελίδας.

Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε η Google μπορεί να «τιμωρήσει» τον ιστότοπό με κάθοδο στην κατάταξη.

Τέλος, βάλτε στo meta description την λέξη ή φράση κλειδί. Οταν η λέξη-κλειδί αναζήτησης βρίσκεται στην meta περιγραφή, η Google χρησιμοποιεί αυτήν την περιγραφή και την επισημαίνει με bold γράμματα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ας σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν φορές που η Google επιλέγει αυτόματα άλλες meta-περιγραφές με αποτέλεσμα αυτό που γράψατε εσεις να μην εμφανίζεται στα SERP (search engine results pages), δηλαδή στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.


9. Χρησιμοποιήστε την λέξη κλειδί στην πρώτη παράγραφο

Η πρώτη παράγραφος της ανάρτησης και των σελίδων σας στο WordPress είναι εξαιρετικα σημαντική. Συνιστάται πάντα η προσθήκη των λέξεων ή φράσεων κλειδιων (Focus keywords) στην πρώτη παράγραφο.

Ο λόγος είναι ότι η Google ανιχνεύει περιεχόμενο από την κορυφή προς τα κάτω και αν βρει τη λέξη-κλειδί σας εκεί, μπορεί να θεωρήσει το άρθρο σας πιο σχετικό με το θέμα.

Το plugin Yoast SEO έχει ακόμη και έναν έλεγχο για να διασφαλίσει ότι ακολουθείτε αυτή την καλύτερη πρακτική.

10. Περιεχόμενο: Οι λέξεις μετράνε…

Για το ρητο “Το περιεχόμενο είναι Βασιλιάς” τα έχουμε ξαναπεί. Η Google όπως και οι επισκέπτες σας αγαπούν το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Είναι γενικά πολύ καλύτερο να δημοσιεύσετε περιεχόμενο υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερο σε έκταση από ό, τι είναι να δημοσιεύετε πιο συχνά σύντομο περιεχόμενο, με λίγες λέξεις.

Αυτό πάντως δεν ισχύει για όλα τα site. Εάν είστε ειδησεογραφικός ιστότοπος, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.

Πάντως, τα μεγαλύτερα σε έκταση κείμενα έχουν αποδείξει ότι κερδίζουν στα SERPs τα μικρότερης έκτασης κείμενα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που σου προσφέρουν τα μεγάλα κείμενα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει ταξινόμηση της σελίδας όχι μόνο για τη βασική λέξη -κλειδί, αλλά και για πολλές παραλλαγές λέξεων-κλειδιών (Long tail keywords – μεγαλύτερες και πιο συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά).


11. Χρησιμοποιήστε σύντομες διευθύνσεις URL

Στην Google αρέσουν τα σύντομα URL. Για αυτό τον λόγο προσπαθήστε το url του κειμένου σας να είναι σύντομο.

Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το WordPress δημιουργεί αυτόματα μια διεύθυνση URL για εσάς με βάση τον τίτλο και ότι πατώντας το κουμπάκι edit κάτω από τον τίτλο μπορείτε να την διαμορφώσετε όπως θέλετε πολύ εύκολα. Και μην ξεχνάτε να βάζετε την βασική λέξη-κλειδί στο URL.


12. HTTPS και SLL πιστοποιητικά

Η Google έχει δηλώσει επισήμως ότι το HTTPS είναι ένας παράγοντας κατάταξης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε σε αυτό εκτός από το ότι πρέπει άμεσα να εγκαταστήσετε στο site σας ένα SSL πιστοποιητικό (Μαθετε περισσότερα για το θέμα στο security blog της google. η στο αναλυτικό post από το papaki)

Page speed: Γρήγορο site, καλύτερο ranking


13. Ταχύτητα ιστοτόπου

Η ταχύτητα του ιστότοπου παιζει μεγάλο ρόλο όταν μιλάμε για WordPress SEO.

Η σημασία της ταχύτητας με την οποία φορτώνει μια σελίδα έχει σημασία για την Google για έναν και μόνο λόγο: Επειδή η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας έχει σημασία για τους επισκέπτες.

Ακολουθούν μερικά στατιστικά στοιχεία:

– 1 στους 4 επισκέπτες θα εγκαταλείψει έναν ιστότοπο αν χρειαστούν περισσότερα από 4 δευτερόλεπτα για φόρτωση.

– Οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων έχουν μόλις 5 δευτερόλεπτα για να προσελκύσουν επισκέπτες πριν αυτοί σκεφτούν να φύγουν.

– Το 74% των χρηστών smartphones θα έφευγε εάν χρειαζοταν περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα για να φορτώσει η σελίδα.

– Όσον αφορά δε στο ηλεκτρονικο εμπόριο κάθε καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου στον χρόνο φόρτωσης σελίδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οταν μιλάμε για εταιρείες τόσο μεγάλες όσο η Amazon.

Μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας στο gtmetrix ή με το εργαλειο Pagespeed insights της Google.


14. Google Mobile First Indexing

mobile first indexing google
Οι αλγόριθμοι της Google θα χρησιμοποιούν πρωτίστως το περιεχόμενο ενός website στη mobile εκδοχή του, όπως ανακοινωσε η Google.

Oπως τονιζει η Google : “Η πρόσβαση στον ιστό πραγματοποιείται όλο και περισσότερο από κινητές συσκευές. Σχεδιάζοντας τους ιστοτόπους σας έτσι ώστε να είναι φιλικοί προς κινητά, διασφαλίζετε ότι οι σελίδες σας θα λειτουργούν σωστά σε όλες τις συσκευές“.

Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο κατάταξης των σελιδων στην μηχανη αναζήτησης της η Google.

Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση της σελίδας σας σε κινητο είναι πιο σημαντική από την εμφάνιση στο desktop.

Εάν δεν διαθέτετε ένα responsive site που να ανταποκρίνεται σωστά και στην dektop και στην mobile εκδοχή, αφήστε τα πάντα και κάντε το αμέσως.

Αν θελετε να δείτε πόσο φιλικο είναι το site σας σε smartphones μπορείτε να το τσεκάρετε στο σχετικό εργαλειο της Google


15. Social media

Μια άλλη συμβουλή είναι να φτιαξετε σελιδες σε όλα τα social media και να τις συνδέσετε με την ιστοσελίδα σας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το κάνουν αμέσως μετά την δημιουργια της ιστοσελίδας τους.

Τα περισσότερα backlinks από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι «nofollow», ωστόσο, μπορούν να στείλουν πολλούς επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι σελίδες των social media κατατάσσονται πολύ καλά στα SERPs και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο branding της επιχείρησης σας.


16. Εσωτερικά links (internal links)

Τα εσωτερικά links είναι σύνδεσμοι που οδηγούν από μια σελίδα σε μια άλλη σελίδα μέσα στον ιστότοπό σας.

Συνήθως, αυτό το κάνουμε όταν το κείμενο στο οποίο βαζουμε link αφορά σε περιεχόμενο που συνδέεται με την σελίδα προορισμού.

Τα εσωτερικά link (internal links) βοηθούν τους χρήστες στην πλοήγηση στην ιστοσελίδα σας και ταυτόχρονα αυξάνουν το χρόνο που περνούν οι χρήστες μέσα σε αυτόν.

Ο αριθμός των links που μπορείτε να βάλετε διαφέρει και συνήθως έχει να κάνει με το μέγεθος του κειμένου.

Αυτό που πρέπει να προσεξετε είναι το anchor text, δηλαδή οι λέξεις ή το κείμενο στο οποίο θα βάλετε το εσωτερικό link καθως θα πρέπει να είναι σχετικό με το περιεχομενο στην σελιδα προορισμού.


17. Αποκτήστε Backlinks

Backlinks (σύνδεσμοι που οδηγούν απο μια ιστοσελίδα σε άλλη) εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά.

Χρησιμοποιούνται στο περιεχόμενο μας για να δείξουμε ότι υπάρχει ένας άλλος σχετικός ή σημαντικός ιστότοπος που έχει παρόμοιες πληροφορίες με το δικό μας περιεχόμενο.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνδέεται με την ιστοσελίδα σας ένα high domain authority site καθως τα backlinks εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κατάταξης.

Η απόκτηση backlinks είναι ισως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού που αποκαλούμε off page SEO.

Οι ιστοσελίδες που έχουν τα περισσότερα backlinks -από high domain authority ιστοσελίδες , διότι αν είναι από χαμηλής ποιότητας ιστοσελίδες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα- είναι εκείνες με το υψηλότερο ranking.

Συμβουλες SEO για τις εικόνες σας

Οι 3 επομένες συμβουλες SEO αφορούν στις φωτογραφίες τις οποίες χρησιμοποιείται στα κείμενα σας.


18. Φωτογραφίες και Alt Text

Το Alt Text (alternative text ) αναφέρεται στο εναλλακτικό κείμενο που εφαρμόζεται σε εικόνες στον ιστότοπό σας WordPress σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να προβληθούν από κάποιο browser.

Το Alt Text χρησιμοποιείται και από την Google για να δει πόσο σχετική είναι η εικόνα σας με το περιεχόμενο που συνδέεται. Χρησιμοποιούνται επίσης από συσκευές ανάγνωσης οθόνης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Σημαντικό: Γράψτε στο alt text την βασική λέξη κλειδί που περιγράφει την εικόνα αλλά και το κείμενο στο οποίο περιλαμβάνεται η φωτογραφία σας.

Θα πρέπει πάντα να προσθετετε Alt Text στις εικόνες σας. Και αν δεν το κάνατε μέχρι σήμερα, μπείτε στις φωτογραφίες και κάντε το τώρα.

Με το WordPress δεν χρειάζεται να γνωρίζετε να γράφετε κώδικα για να προσθέσετε το Alt Text.

Μπορείτε απλά να τα προσθέσετε κατά τη μεταφόρτωση εικόνων στη βιβλιοθήκη πολυμέσων ή κάνοντας κλικ σε μια εικόνα μέσα στον επεξεργαστή (media-> library).


19. Τίτλος εικόνας

Το κείμενο του τίτλου εικόνας δεν χρησιμοποιείται για σκοπούς αναζήτησης και δεν ανιχνεύεται από την Google ή το Bing και συνεπώς δεν απαιτείται να τα χρησιμοποιήσετε.

Ωστόσο, το κείμενο του τίτλου εικόνας σας επιτρέπει να προσθέσετε μια περιγραφή για την εικόνα.

Έτσι, ενώ δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στην κατάταξη, μπορεί να συμβάλλει στην εμπειρία του χρήστη.Όπως ακριβώς και με το ALT- text, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κωδικα. Ακολουθήστε την προηγουμενη διαδικασία (media-> library).


20. Ονομάστε τα αρχεία εικόνας με τις λέξεις-κλειδια

Πάντα να ονομάζετε τα αρχεία εικόνας με τις πραγματικές λέξεις που σχετίζονται με το περιεχόμενό σας πριν τις μεταφορτώσετε.

Για παράδειγμα, αντί για DC0000.JPG, ή img5479kdkfh.png ονομάστε το αρχειο wordpress-seo.JPG (αν η λεξη κλειδι σας είναι wordpress seo).

Ας σημειωθεί ακόμη ότι η Google διαβάζει αρχεία με παύλες ως μεμονωμένες λέξεις, οπότε είναι καλό που ονομάσατε την φωτο σας wordpress-seo.JPG στο παραδειγμα μας (και όχι wordpessseo ή wordpress_seo).

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν κι άλλες συμβουλες SEO που μπορούμε να σας προτεινουμε για βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, όπως για παράδειγμα, να δημιουργήσετε Sitemap (Χάρτης ιστότοπού) και να τον υποβάλλεται στο Google Search Console, να κάνετε έρευνα για λέξεις κλειδιά, να παρακολουθείτε τα backlinks προς την ιστοσελίδα σας, Local SEO καθώς και να κάνετε συχνά ελέγχους SEO στον ιστότοπό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ