ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018, o αλγοριθμος Google, δηλαδή, ο αλγόριθμος της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, ενημερώθηκε.

Αυτό ήταν το τρίτο update του αλγορίθμου μέσα στο έτος, αν και πολλοί επαγγελματίες και ειδικοί SEO έχουν ήδη ονομάσει αυτή την ενημέρωση την μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2012 (Penguin update).

Οι ιστοσελίδες που επηρεάστηκαν περισσότερο από το update ανήκουν στην κατηγορία «Τα χρήματά σας ή τη ζωή σας», γνωστή και ως YMYL (Your Money, Your Life), η οποία αφορά ιστότοπους που ασχολούνται με τους τομείς της υγείας και της χρηματοδότησης.

αλγοριθμος google update Αυγουστος 2018

Μολονότι η Google δεν έχει αποκαλύψει πολλά σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της ενημερωμένης έκδοσης του αλγόριθμου, τα φόρουμ και οι κοινότητες SEO, δηλαδή όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης έχουν επισημάνει αλλαγές στους ακόλουθους παράγοντες (κατάταξης google):

#1 Mobile first-index
#2 Περιεχόμενο και on-site linking
#3 Ταχύτητα ιστότοπου.

Αλγοριθμος Google και βελτιστοποίηση site

Η Google έχει απαντήσει σε ερωτήματα στο twitter, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κάνετε τίποτα» εάν έχετε τιμωρηθεί, εννοώντας οτι «δεν υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση».

Ο αλγοριθμος Google δεν μπορεί να χειραγωγηθεί.

Ωστόσο, αν είδατε αλλαγές στην κατάταξη του ιστότοπου σας ξεκινήστε τις αλλαγές από τα παρακάτω:

Mobile First Indexing update αλγοριθμου google 2018

1. MOBILE FIRST: Το Mobile first-indexing δίνει προτεραιότητα στη mobile εκδοχή μιας ιστοσελίδας διαφοροποιώντας την κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Οι ιστότοποι που δεν διαθέτουν φιλική έκδοση για τα κινητά τηλεφώνου ή έχουν ξεχωριστό ιστότοπο για κινητά – είδαν πτώση στην κατάταξη.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι ιστότοποι που διαμαρτυρηθήκαν για μη κατάταξη ακόμη και στο brand name τους, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν είχαν φιλική mobile εκδοση της ιστοσελίδας τους.

Above the fold και pop-ups

Τώρα, αν η ιστοσελίδα σας διαθέτει φιλική προς τον χρήστη mobile εκδοχή, βελτιστοποιήστε την εμφανίζοντας τα call to action και τμήμα τους περιεχομένου σας above the fold (το τμήμα της σελίδας που εμφανίζεται στον χρήστη με την είσοδο του στην ιστοσελίδα σας).

Επίσης μην κρύβεται το περιεχόμενό σας. Ο,τι βλέπει ο χρήστης στην desktop εκδοχή καλό θα ήταν να υπάρχει και στην mobile εκδοχή του site σας.

Αν έχετε pop-ups, και ειδικά αν καλύπτουν ολόκληρη την οθόνη του κινητού, καλύτερα να τα αφαιρέσετε.

Περιεχόμενο και ταχύτητα φόρτωσης σελίδων

2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Όσον αφορά στο περιεχόμενο, ισχύει το E-A-T: Εxpertise, Authority, Trust.

το περιεχομενο ειναι Βασιλιας(content is king quote by Bill gates

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα όλες τις ιστοσελίδες αλλά ακόμη περισσότερο για αυτές που εμπίπτουν στην κατηγορία YMYL, στις οποίες το ιδανικό θα ήταν να παρέχονται π.χ. ιατρικές πληροφορίες από καθηγητές και γιατρούς και όχι από bloggers που γνωρίζουν λίγο SEO.

3.ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ : Η ταχύτητα του ιστότοπου και ο χρόνος φόρτωσης των σελίδων υπήρχαν στο ραντάρ της Google εδώ και χρόνια και ενώ ήταν πάντα ένας παράγοντας κατάταξης, είναι πλέον και κρίσιμος.

Παλιότερα βλέπαμε site στη πρώτη θέση της google παρά την αργή ταχύτητα στην φόρτωση τους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Ο αλγόριθμος της αναζήτησης λειτουργεί πλέον διαφορετικά.

Αργή ιστοσελίδα, σημαίνει πτώση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων. Τόσο απλά.

Μετρήστε την ταχύτητα του site σας

ταχυτητα ιστοτοπου page speed tools

Χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση της ταχύτητας του ιστότοπού σας περιλαμβάνουν το GTmetrix και φυσικά το Google Pagespeed Insights.

Συνολικά, φαίνεται ότι η ενημέρωση του αλγορίθμου είναι προσανατολισμένη στο πιο έγκυρο περιεχόμενο και στην παροχή μιας καλύτερη εμπειρία στο κινητό και με ταχύτερους χρόνους φόρτωσης σε όλες τις συσκευές.

Καταλήγοντας, ας σημειώσουμε ότι ενώ οι ιστοσελίδες YMYL ήταν σαφώς ο στόχος σε αυτή την ενημέρωση του αλγόριθμου της Google, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και όλες τις άλλες κατηγορίες ιστοσελίδων.

Συνεχίστε (ή ξεκινήστε), λοιπόν, να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω όσον αφορά στην βελτιστοποίηση των σελίδων του ιστοτόπου σας:

– Πρόθεση χρηστών.
– Περιεχόμενο.
– Καθαρή αρχιτεκτονική
– Κατευθυντήριες γραμμές της Google.
– Rankbrain

Μην σταματήσετε να βελτιώνετε το site σας μόλις φτάσετε στη πρώτη θεση στα αποτελέσματα της Google, επειδή ο ιστότοπος που βρίσκεται στην δεύτερη θέση δεν πρόκειται να σταματήσει και πραγματοποιείται συχνά ελέγχους SEO.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ