Η Κειμενογραφηση SEO για ιστοσελίδες επιχειρήσεων και εταιρικών ιστοσελίδων (το λένε και copywriting = συγγραφή κειμένων για προωθητικούς σκοπούς) είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο σε κάθε στρατηγική SEO – πιο συγκεκριμένα, on page SEO – και αποτελεί το βασικό τμήμα της εργασίας που ονομάζεται Διαχείριση Περιεχομένου μιας ιστοσελίδας.

«Το Περιεχόμενο είναι Βασιλιάς».

Το έγραψε πρώτος – το μακρινό 1996 – ο Bill Gates και από τότε έχει αναπαραχθεί εκατομμύρια φόρες στο διαδίκτυο καθώς ο ιδρυτής της Microsoft είχε δίκιο: το περιεχόμενο πρέπει να είναι ελκυστικό, ευκολοδιάβαστο και γραμμένο με σαφήνεια. Και, φυσικά, τέτοιο είναι και το περιεχόμενο που αγαπούν οι μηχανές αναζήτησης.

Η αποστολή της Google

Έχετε σκεφτεί ότι χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης της Google η οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google, αυτομάτως γίνεστε εκτός από χρήστης (της υπηρεσίας) και πελάτης της;

Η Google, όπως όλες οι επιχειρήσεις, θέλουν τους πελάτες τους ικανοποιημένους και χαρούμενους προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πελατεία.

Η Google έχει ως αποστολή να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκοσμίως προσβάσιμες και χρήσιμες.

google mission statement

Και κάθε φορά που οι χρήστες πληκτρολογούν μια λέξη-κλειδί στο πεδίο της αναζήτησης, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο θέλει να τους «σερβίρει» το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν ο ιστότοπός σας είναι ο καλύτερος στην αγορά σας ή στον κλάδο σας, η Google θέλει να σας κατατάξει ψηλά στα αποτελέσματα της.

Προκειμένου να γίνει αυτό, ο τεχνικός σχεδιασμός του ιστότοπού σας θα πρέπει να είναι εξαιρετικός, το UX (User Experience) της ιστοσελίδας σας άψογο και όλες οι πτυχές ασφάλειας να καλύπτονται.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι το περιεχόμενο του ιστότοπού σας πρέπει να είναι σωστά γραμμένο και στοχευμένο στο κοινό που εξυπηρετεί η επιχείρηση σας.

Και αυτή η προσέγγιση απαιτεί εξαιρετικές δεξιότητες γραφής κειμένων που ενσωματώνουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές της κειμενογραφησης SEO για ιστοσελίδες (SEO copywriting).

Το κείμενο σας πρέπει να είναι ποιοτικό και ευανάγνωστο, χρήσιμο, χρηστικό και βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης.

Κειμενογραφηση SEO για ιστοσελιδες (SEO copywriting)

Αφού αποφασίσατε για ποιο θέμα θα γράψετε, το πρώτο βήμα για να γράψετε κείμενα βελτιστοποιημένα για τις μηχανές αναζήτησης είναι να κάνετε μια έρευνα για τις λέξεις κλειδιά για τις οποίες θέλετε να «συνδεθεί» το site σας με τις μηχανές αναζήτησης ή, για να το πούμε αλλιώς, για ποιες λέξεις ή φράσεις κλειδιά θέλετε να κάνετε ranking στις μηχανές αναζήτησης.

Προκειμένου να καταλήξετε σε όρους αναζήτησης που θα φέρουν επισκέπτες στο site σας, πρέπει να μπείτε για λίγο μέσα στο μυαλό του αναγνωστών-επισκεπτών και πιθανότατα δυνητικών πελατών σας.

Μην ξεκινάτε την έρευνα σας με το ερώτημα «Τι λέξεις κλειδιά θα χρησιμοποιούσα εγώ;» αλλά με το ερώτημα «Τι λέξεις κλειδιά θα χρησιμοποιούσε κάποιος που με ψάχνει αλλά δεν ξέρει την δουλειά όπως εγώ»…

Χρησιμοποιήστε (αρχικά) Long-tail keywords

Πώς είναι πιο πιθανό να σας βρουν; Τι θα ψάξουν στη Google; Στο τέλος της έρευνας , θα πρέπει να έχετε μια λίστα με όλους τους συναφείς όρους αναζήτησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες. Επίσης, σκεφτείτε τους συνδυασμούς και τις παραλλαγές αυτών των όρων.

long tail keywords

Προσπαθήστε να βρείτε συνδυασμούς λέξεων-κλειδιών και κατά την επιλογή τους εξετάστε πόσο πιθανό είναι οι σελίδες σας να ταξινομηθούν για τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Σε πολλές περιπτώσεις, και ιδιαίτερα στην αρχή, είναι προτιμότερο να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σε λιγότερο δημοφιλείς και λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά ή σε long-tail keywords (μεγαλύτερες φράσεις, οι οποίες έχουν χαμηλότερο όγκο αναζήτησης αλλά και μικρό ανταγωνισμό).

Αν σας φαίνεται δύσκολο, μην ανησυχείτε, υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν την έρευνα, όπως το Keyword Planner της Google.

Landing pages, τίτλοι και μεσότιτλοι

Και αφού έχετε τελειώσει την έρευνα με τις λέξεις – κλειδιά, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την κειμενογραφηση SEO.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε εξαιρετικές σελίδες προσαρμοσμένες στις λέξεις-κλειδιά που στοχεύσατε.

landing pages

Με άλλα λόγια, να δημιουργήσετε landing pages βελτιστοποιημένες για συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά.

Ξεκινήστε το κείμενο σας με την λέξη κλειδί με την και στη συνέχεια εξηγήστε ή επεξεργαστείτε την.

Είναι σημαντικό οι αναγνώστες σας θα είναι σε θέση να κατανοήσουν άμεσα το πιο σημαντικό στοιχείου του άρθρου σας, διαβάζοντας μόνο τις πρώτες προτάσεις των παραγράφων σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τίτλο του κειμένου, στους μεσότιτλους και στην έκταση του κειμένου, στην συχνότητα που εμφανίζεται η λέξη ή φράση κλειδί και αφού τελειώσετε με αυτά, ξεκινήστε να το εμπλουτίζεται με άλλα στοιχεία του περιεχομένου, όπως φωτογραφίες και πολυμέσα ( αρκεί βέβαια να είναι χρηστικά και χρήσιμα).

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το κείμενο είναι ευανάγνωστο.

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για κάποιο μυθιστόρημα που κρατάει ο άλλος στα χέρια του και το κάνει ό, τι θέλει, αλλά για ανάγνωση από μια οθόνη.

Αν θέλετε οι αναγνώστες σας να διαβάσουν ολόκληρη την ανάρτηση σας, πρέπει να προσπαθήσετε να την κάνετε όσο πιο ευανάγνωστη γίνεται.

Πολλές φορές ένας ειδικoς SEO (SEO Expert ή SEO copywriter – το διαχωρίζουμε καθώς δεν είναι το ίδιο πράγμα) με αποδεδειγμένες συγγραφικές δεξιότητες μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την επιχείρηση σας και την εταιρική ιστοσελίδα σας.

Η Κειμενογράφηση ( ή κειμενογραφία) απαιτεί περισσότερο χρόνο από την συγγραφή ενός απλού κειμένου. Και η κειμενογραφηση SEO για ιστοσελίδες λίγο παραπάνω από την προηγούμενη… κατηγορία καθώς απαιτούνται λίγες περισσότερες «τεχνικής φύσεως» γνώσεις.

Επενδύστε στην Ποιότητα και όχι στην Ποσότητα

Η κειμενογραφηση SEO είναι το πιο σημαντικό συστατικό στο content marketing ή στα ελληνικά μάρκετινγκ περιεχομένου – μέσω κειμενογραφίας στο blog της ιστοσελίδας σας ή με e-book η με infographics, case studies, white papers κ.α.

Στην παρακάτω φωτογραφία από το Hubspot μπορείτε να δείτε όλους τους τύπους που μπορούν να θεωρηθούν content marketing και να διαπιστωσετε ότι περισσότεροι τύποι περιεχομένου στηρίζονται στις… λέξεις:

Τυποι περιεχομενου content marketing

Όταν πρόκειται για περιεχόμενο, η ποιότητα επικρατεί της ποσότητας.

Ωστόσο, εάν δημοσιεύετε μόνο μία φορά το μήνα, δύσκολα θα προσελκύσετε το ενδιαφέρον των αναγνωστών – επισκεπτών – πελάτων του blog της επιχείρησης σας.

Η συνέπεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας τόσο με το κοινό σας όσο και με τις μηχανές αναζήτησης.

Όταν δημιουργείτε περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο διαμοιράζετε στα κανάλια επικοινωνίας τα οποία έχετε επιλέξει για την επικοινωνία σας με το κοινο σας, θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.

Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για την Google σημαίνει ότι έχετε το περιεχόμενο που οι χρήστες θέλουν να διαβάσουν.

Και όταν η Google κατανοήσει ότι μοιράζεστε πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες, θα δώσει στο περιεχόμενό μια ώθηση στις σελίδες αποτελεσμάτων της- φέρνοντας ακόμα περισσότερη κίνηση.

Ωστόσο, αν γεμίζετε τον ιστότοπό σας με περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας, με πληροφορίες που κανένας δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει, το κοινό σας θα σας αγνοήσει.

Και δεν έχει σημασία πόσο συχνά δημοσιεύετε περιεχομενο όταν το κοινό σας μάθει να το αγνοεί.

Αν κανείς δεν διαβαζει αυτά που γράφετε, απλά σπαταλάτε χρόνο, ενέργεια και πόρους.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το content marketing είναι αναποτελεσματικό.

Αν δεν λαμβάνετε αποτελέσματα από το περιεχόμενο που δημιουργείτε, συνήθως σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος.

Κι αν τα κείμενα που γράφετε στο blog εταιρικής σας ιστοσελίδας δεν τα διαβάζει κάνεις, συχνα σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα (και) με την κειμενογράφηση.

Εάν θέλετε να προωθήσετε με επιτυχία την επιχείρησή σας, πρέπει να εντοπίσετε τα λάθη σας και να διαμορφώσετε το περιεχόμενό σας βάζοντας στο επίκεντρο τα ενδιαφέροντα του κοινού σας, δηλαδή των επισκεπτών της ιστοσελίδα σας και – επειδή συνήθως μιλάμε για εταιρική ιστοσελίδα – των δυνητικών πελατών σας.

Bill Gates content is king

Content is King (Το Περιεχόμενο ειναι Βασιλιάς) – Το κείμενο του Bill Gates

Content is where I expect much of the real money will be made on the Internet, just as it was in broadcasting.

The television revolution that began half a century ago spawned a number of industries, including the manufacturing of TV sets, but the long-term winners were those who used the medium to deliver information and entertainment.

Διαβάστε την συνέχεια του κειμένου του Bill Gates εδω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ