Τι είναι οι λεξεις-κλειδια (keywords); Μια λέξη-κλειδί είναι μια λέξη που περιγράφει καλύτερα το περιεχόμενο στη σελίδα σας.

Είναι ο όρος αναζήτησης με τον οποίο θέλετε να συνδέσετε το site σας προκειμένου όταν οι χρήστες αναζητούν αυτή τη λέξη-κλειδί (ή φράση) στη Google ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν την ιστοσελίδας σας.

Και με τις λεξεις-κλειδια ξεκινάει το on page SEO. Δηλαδή, η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης.

Παράδειγμα: Ας πούμε ότι έχετε μια εταιρική ιστοσελίδα και η επιχείρηση σας πουλάει έπιπλα κουζίνας.

Πουλάτε μοντέρνα έπιπλα κουζίνας, κλασικά έπιπλα κουζίνας και άλλα είδη. Έχετε δημιουργήσει, λοιπόν, διαφορετικές σελίδες, η μία με μοντέρνα έπιπλα ή άλλη με κλασικά, στις οποίες παρουσιάζετε όλα τα μοντέλα που πουλάτε.

Όπως καταλάβατε ήδη έχετε τις βασικές λεξεις-κλειδια για αυτές τις 3 σελίδες: Για την αρχική σας σελίδα είναι «έπιπλα κουζίνας» και για τις δυο βασικές κατηγορίες σας είναι οι όροι « μοντέρνα έπιπλα κουζίνας» και «κλασικά έπιπλα κουζίνας».

Λέξεις - Κλειδια - SEO keywords

Φράση – κλειδί

Χρησιμοποιούμε τον όρο λέξη-κλειδί συνέχεια. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για λεξεις-κλειδια, πολλές φορές εννοούμε μια φράση – κλειδί.

Στο παράδειγμα μας, αν χρησιμοποιήσουμε μόνο την λέξη “έπιπλα” ή μόνο την λέξη “κουζίνα” στην αναζήτηση της google, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε ως όρο το «έπιπλα κουζίνας».

Ένα από τα πράγματα που εξετάζει η Google για την ταξινόμηση μιας σελίδας είναι το περιεχόμενο αυτής της σελίδας, δηλαδή εξετάζει τις λέξεις στη σελίδα.

Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι λέξεις- κλειδιά να υπάρχουν σε εκείνα τα στοιχεία μιας σελίδας που οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν για να καταλάβουν τι αφορά η ιστοσελίδα.

Και αυτό που ψάχνουν είναι ακριβώς το ίδιο που αναζητούν οι επισκέπτες της σελίδας και οι πιθανοί πελάτες.

Γι’ αυτό και πάντα να έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες-επισκέπτες-πελάτες της ιστοσελίδας όταν επιλέγετε τις λέξεις-κλειδιά και καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μια έρευνα για την σωστή επιλογή των λέξεων-κλειδιών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η προώθηση της ιστοσελίδας σας.

Εάν χρησιμοποιείτε λάθος λεξεις-κλειδια, δεν θα έχετε ποτέ τους επισκέπτες που θέλετε ή χρειάζεστε, επειδή το κείμενό σας δεν ταιριάζει με το αυτό που ψάχνει το κοινό σας. Οι λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τι ψάχνει το κοινό σας.

Με λανθασμένες λέξεις-κλειδιά, θα καταλήξετε στο λάθος κοινό ή ακόμη χειρότερα, χωρίς κοινό. Και αυτός είναι ο λόγος που κάνει την διαδικασία επιλογής των keywords  εξαιρετικά σημαντική.

Μην φορτώνετε τις σελίδες σας με λεξεις-κλειδια

Παλιότερα θα μπορούσατε να γεμίσετε τα metadata και το περιεχόμενο σας με τις λέξεις κλειδιά και να ανεβείτε στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Ωστόσο, το keyword stuffing, όπως ονομάζεται αυτή η πρακτική, δεν λειτουργεί πια. Οπότε, είναι προτιμότερο να μην το κάνετε…

Φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά στο κείμενό σας, αλλά μην το φορτώσετε με αυτες. Ο κανόνας λέει ότι αν το 1% -2% του συνόλου των λέξεων του κειμένου σας είναι η λέξη-κλειδί σας, τότε είστε ΟΚ.

Και αυτό, όμως, είναι υπό συζήτηση. Αν το περιεχόμενο της σελίδας είναι ποιοτικό και χρήσιμο για τον αναγνώστη αρκεί.

Kι ας μην έχετε “πιάσει” αυτό το ποσοστό.

Γράφουμε για τον Αναγνώστη και όχι για την Google και οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να “δένουν” με φυσικό τρόπο με το κείμενο σας.

Και μην ξεχνάτε οτι ο κανόνας για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τις μηχανες αναζητησης λέει ότι δεν πρέπει να ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί στον τίτλο της σελίδας σας, στην πρώτη παράγραφο και στην meta περιγραφή σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ