ΕΧΕΤΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕ WORDPRESS και οι μηχανές αναζήτησης αγνοούν την ύπαρξη της;

Αναρωτιέστε γιατί το site σας εμφανίζεται στην… 10η σελίδα της google ή ακόμα χειρότερα;

Αν ναι, ο πιθανότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι το site σας δημιουργηθήκε χωρίς βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης.

Η αλλιώς: Έχετε WordPress site, αλλά δεν κάνατε ποτέ WordPress SEO.

Πως κάνω wordpress seo;

Πριν απαντήσουμε στο πώς, ας μιλήσουμε για το τι είναι SEO.

Ο όρος SEO, συντομογραφία του “Search Engine Optimization”, περιγράφει τη διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας, με στόχο την προσέλκυση επισκεψιμότητας μέσω των «οργανικών» (organic) αποτελεσμάτων αναζήτησης σε μηχανές αναζήτησης, όπως η Google.

Το On-Site SEO ή On-Page SEO περιλαμβάνει όλες τις (μη πληρωμένες) ενέργειες που πρέπει να γίνουν εντός της ιστοσελίδας σας, προκειμένου αυτή να ανέβει στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Tο Off-Page SEO αφορά σε όλες τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε έξω από την ιστοσελίδα σας προκειμένου να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στο site σας.

Πρώτο βήμα ή βελτιστοποίηση των σελίδων

Πριν ασχοληθούμε με την προώθηση της ιστοσελίδας και την προσέλκυση επισκεπτών επικεντρωνόμαστε στο on page SEO.

Όσον αφορά στην βελτιστοποίηση του site της επιχειρησης σας, τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα παρακάτω:

#1 Ανάλυση Ιστοσελίδας

Αρχικά αναλύουμε την ιστοσελίδα σας, ερευνούμε τον ανταγωνισμό και με εξειδικευμένα εργαλεία επιλέγουμε τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά πάνω στις οποίες θα χτίσουμε την wordpress SEO στρατηγική μας.

Επιδίωξή μας είναι, κάθε φορά που κάποιος κάνει μία αναζήτηση που περιλαμβάνει τους όρους στους οποίους έχουμε στοχεύσει, η ιστοσελίδα σας να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων που θα επιστρέψει η μηχανή αναζήτησης, π.χ. η Google.

#2 Τεχνικό SEO

Κάθε ιστοσελίδα αποτελείται από έναν κώδικα html, ο οποίος δεν είναι ορατός στους επισκέπτες, αλλά αναγνωρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Πρώτα απ’ όλα, ο πυρήνας του κώδικα θα πρέπει να είναι άρτιος, καθαρός και γρήγορος.

Στη διαδικασία βελτιστοποίησης ελληνικων ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης δημιουργούμε meta tags, open graph tags, rich snippets και sitemap, ενώ εγκαθιστούμε τo Google Search Console (παλιότερα γνωστό ως Google Webmaster Tools) και άλλα εργαλεία που μας βοηθούν να τελειοποιήσουμε το αποτέλεσμα.

Responsive ιστοσελιδες

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας είναι ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός (responsive design), ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα με smartphones και tablets, καθώς και η ταχύτητα απόκρισης.

Για το τελευταίο, εκτός από την αρχιτεκτονική και την αρτιότητα του κώδικα της σελίδας, απαιτείται ένας γρήγορος server και η χρήση CDN (Content Delivery Network).

H Google επιβραβεύει επίσης τη χρήση ασφαλούς πρωτοκόλλου (https), ακόμα κι αν η ιστοσελίδα σας δεν είναι e-shop.

Εάν η ιστοσελίδα σας έχει κατασκευαστεί από εμάς, ακολουθεί ήδη όλες τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ οι server μας στους οποίους φιλοξενείται καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές (ταχύτητα, δωρεάν cdn και https κλπ).

#3 Βελτιστοποίηση Περιεχομένου

Εάν έχετε αναθέσει την κειμενογράφηση της ιστοσελίδας σας σε εμάς, τότε το περιεχόμενό σας πληρεί ήδη όλες τις προδιαγραφές. Διαφορετικά, προχωρούμε στη βελτιστοποίηση του.

Η διαδικασία περιλαμβάνει αναδόμηση των κειμένων και των τίτλων με ενσωμάτωση των λέξεων ή φράσεων κλειδιών στη σωστή αναλογία και στα κατάλληλα σημεία, προσθήκη μεσότιτλων, συνδέσμων (links) και anchor texts, εμπλουτισμό με φωτογραφίες και πολυμέσα που εμπεριέχουν επίσης τις «λέξεις – κλειδιά», και άλλες λεπτομέρειες.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, μια διαδικασία που ο χρόνος υλοποίησης της ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της εταιρική σας ιστοσελίδας, περνάμε στην δεύτερη φάση που ονομάζεται Off Page SEO.

To πιο σημαντικό στοιχείο εδω αποτελεί το Link Building, δηλαδή η απόκτηση συνδέσμων από άλλους ιστότοπους προς τον δίκο σας.

Αυτά τα link ονομάζονται backlinks και είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας αναφορικά με την κατάταξη σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Γιατί το SEO είναι σημαντικό για την (wordpress) ιστοσελίδα σας

Ενώ η πληρωμένη διαφήμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μπορούν να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα σε ιστότοπους, η πλειοψηφία της διαδικτυακής κυκλοφορίας προέρχεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Τα αποτελέσματα της οργανικής αναζήτησης εμφανίζονται πιο αξιόπιστα στους χρήστες σε σύγκριση με την πληρωμένη διαφήμιση και λαμβάνουν περισσότερα κλικ από τις διαφημίσεις.

Για παράδειγμα, από όλες τις αναζητήσεις των ΗΠΑ, μόνο το 2,8% των ανθρώπων κάνουν κλικ σε πληρωμένες διαφημίσεις.

Διαγραμμα οργανική vs πληρωμένης διαφημισης στις ΗΠΑ

Με λίγα λόγια: Το SEO φέρνει 20 φορές μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την PPC διαφήμιση (Pay Per Click) σε κινητά και desktop.

Tο SEO είναι επίσης μια τακτική online μάρκετινγκ, η οποία (αν υλοποιηθεί σωστά) συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και όταν σταματήσει η ενεργή προώθηση και παρακολούθηση της.

Εάν παρέχετε στους χρήστες της ιστοσελίδας σας χρήσιμο περιεχόμενο , το οποίο αξίζει να κάνει ranking για τις σωστές λέξεις-κλειδιά, η επισκεψιμότητα σας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, η διαφήμιση χρειάζεται συνεχή χρηματοδότηση για για στέλνει επισκέπτες στον ιστότοπό σας.

Όσο περνάει οι καιρός οι μηχανές αναζήτησης γίνονται πιο έξυπνες, αλλά χρειάζονται ακόμα τη βοήθειά μας.

Η βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας, θα σας βοηθήσει να παρέχετε καλύτερες πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης, ώστε το περιεχόμενό σας να μπορεί να ευρετηριάζεται και να εμφανίζεται σωστά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

***

Περισσότερα για το SEO ιστοσελίδων, σε πιο επεξηγηματικά άρθρα, μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία: SEO BLOG