Τι ειναι SEO; Το SEO (Search Engine Optimization) στα ελληνικά μεταφράζεται ως  βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζητησης.

Κάθε στρατηγική SEO επικεντρώνεται στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Και όταν μιλάμε για Search Engine Optimization αναφερόμαστε στα οργανικά και όχι στα paid (πληρωμένα), μέσω διαφήμισης στο Adwords, αποτελέσματα αναζήτησης.

O αλγόριθμος της Google ορίζει (…τελικά) τι ειναι SEO

Προκειμένου οι ιστοσελίδες να εμφανίζονται σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, το SEO προσπαθεί να διαμορφώσει μια ιστοσελίδα που να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ορίζει ο αλγόριθμος της Google.

H Google (ή οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης ) διαθέτει ένα πρόγραμμα ανίχνευσης που «σκανάρει» και συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με όλο το περιεχόμενο που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο.

Οι ανιχνευτές φέρνουν όλα αυτά τα data στη μηχανή αναζήτησης για να δημιουργήσουν ένα ευρετήριο.

Αυτό το ευρετήριο αποτελεί την δεξαμενή του αλγόριθμου που προσπαθεί να ταιριάξει όλα τα δεδομένα με το ερώτημά του χρήστη στην μηχανή αναζήτησης και στην συνέχεια να του προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μολονότι ο αλγόριθμος παραμένει μυστικός, ένας ειδικός SEO έχει μια αρκετά καλή ιδέα για όλους τους σημαντικούς παράγοντες SEO που τον επηρεάζουν.

Αυτοί χωρίζονται δε σε 2 βασικές κατηγορίες: Στο On Page SEO και στο Off Page SEO.

#1 On-page SEO

Είναι όλα όσα μπορείτε εσείς να κάνετε εντός της ιστοσελίδα σας. Η δομή του site σας, η ταχύτητα του ιστότοπου σας και – κυρίως – το περιεχόμενο του και πως αυτό είναι δομημένο είναι κάποιοι σημαντικοί παράγοντες SEO στη σελίδα.

#2 Οff-page SEO

Οι Οff Page παραγοντες είναι λίγο πιο δύσκολο να επηρεαστούν. Ο σημαντικότερος παράγοντας εκτός σελίδας είναι οι σύνδεσμοι που οδηγούν προς τον δικό σας ιστότοπο.

Όσα περισσότερα site συνδέονται με τον ιστότοπο σας, τόσο υψηλότερη θα είναι η κατάταξή σας στη Google, (με το καλύτερο σενάριο αυτά τα site να είναι υψηλής ποιότητας και σχετικά με το αντικείμενο που πραγματεύεται το δικό σας site).

Ένας άλλος παράγοντας εκτός σελίδας είναι ο ανταγωνισμός που έχει η ιστοσελίδα σας με άλλες ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου ή αν είστε εταιρεία, με εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο κλάδο με τον δικό σας.

Με απλά λόγια, η ανταγωνιστικότητα που υπάρχει στην αγορά στην οποία κινείστε επηρεάζει σημαντικά την θέση σας στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Το SEO θέλει χρόνο και στόχευση

To SEO θα πρέπει να είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Η χρήση κόλπων για να «ξεγελαστεί» ο αλγόριθμος της Google απλά δεν λειτουργεί.

Η αποστολή της Google είναι να οργανώνει τις πληροφορίες του κόσμου και να τις καθιστά παγκοσμίως προσβάσιμες και χρήσιμες.

η αποστολή της google (google mission )

Η Google θέλει να δείξει στους χρήστες της το καλύτερο, το πιο χρήσιμο και πλήρες αποτέλεσμα για μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί.

Αν θέλετε να εμφανιζεστε ψηλά στις μηχανες αναζήτησης για μία ή πολλές λέξεις κλειδιά, τότε πολύ απλά πρέπει να προσπαθήσετε να προσφέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει αν οι προσπάθειες σας επικεντρωθούν στα παρακάτω:

–  Να έχετε μια τεχνικά άριστη ιστοσελίδα και να βρίσκει κανείς εξαιρετικό περιεχόμενο μέσα σε αυτή.
–  Να είναι απόλυτα ασφαλής
–  Η λειτουργικότητα του site (η περιήγηση μέσα σε αυτό) να είναι φιλική προς τον χρήστη (User Εxperience).

Η απαντηση, λοιπόν, στην ερωτηση “Τι ειναι SEO” είναι απλή, αλλά το πως μπορεί κάποιος να προωθήσει αποτελεσματικά την ιστοσελίδα του και σταδιακά να ανέβει στις πρώτες θέσεις της google είναι μία λίγο πιο δυσκολη διαδικασία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ