Τι είναι το RankBrain και πως επηρεάζει το SEO ιστοσελίδων (δηλαδή, την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης);

To RankBrain είναι ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (AI) που χρησιμοποιεί η Google για να ταξινομήσει τα αποτελέσματα αναζήτησης και όπως γίνεται εύκολο κατανοητό το SEO ιστοσελίδων περνάει σε νέο επίπεδο.

Βοηθά επίσης τη Google να επεξεργαστεί και να κατανοήσει τα ερωτήματα αναζήτησης.

Πριν από τo RankBrain, το 100% του αλγορίθμου της Google ήταν κωδικοποιημένο από ανθρώπινο χέρι.

Μολονότι και σήμερα οι μηχανικοί της Google συνεχίζουν να εργάζονται στον αλγόριθμο, το RankBrain κάνει διάφορα πράγματα, μόνο του, στο παρασκήνιο.

Στις κοινότητες των SEO’s το Rankbrain είχε από την αρχή χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα σημαντική αλλάγη στο τοπίο της αναζήτησης, αν και υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις.

Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει λίγο αφού έχει υπάρξει και επίσημη απάντηση απο την Google για το αν αποτελεί παράγοντα κατάταξης.

Τι είναι, όμως, αυτά που κάνει στο παρασκήνιο;

Το RankBrain ήρθε για να μείνει

Το RankBrain τροποποιεί τον αλγόριθμο από μόνο του. Με απλά λόγια ο αλγόριθμός «πειραματίζεται» με τα αποτελέσματα των SERP’s.

Ανάλογα με τη λέξη-κλειδί,  θα αυξήσει ή θα μειώσει το domain authority , θα διαφοροποιήσει το πόσο σημαντικά είναι κάποια backlinks, θα κάνει έλεγχο στην φρεσκάδα και στην έκταση του κειμένου κ.α

Στη συνέχεια, θα εξετάσει πώς αλληλεπιδρούν οι χρηστές της Google με τα νέα αποτελέσματα αναζήτησης.

Εάν οι χρήστες προτιμούν καλύτερα τον νέο αποτέλεσμα του αλγόριθμου, παραμένει. Εάν όχι,  επαναφέρει τον παλιό αλγόριθμο.

Είναι το Google RankBrain ένα πείραμα; Η απάντηση είναι ότι ξεκίνησε σαν πείραμα αλλά πλέον δεν είναι.

Η Google ζήτησε από μια ομάδα μηχανικών της να προσδιορίσουν την καλύτερη σελίδα για μια δεδομένη αναζήτηση. Το ίδιο ζήτησαν και από το RankBrain.

Και το RankBrain ξεπέρασε τους μηχανικούς της Google κατά 10%.

Με λίγα λόγια, το RankBrain λειτουργεί. Και είναι εδώ για να μείνει.

Οι 2 βασικές λειτουργίες

Το RankBrain έχει δύο κύριες εργασίες:

1. Κατανόηση των ερωτημάτων αναζήτησης (λέξεις-κλειδιά)

2. Μέτρηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα αποτελέσματα (ικανοποίηση του χρήστη)

Με λίγα λόγια, το RankBrain ξεπερνά την απλή αντιστοίχιση λέξεων-κλειδιών. Μετατρέπει τον όρο αναζήτησης σε έννοιες και προσπαθεί να βρει σελίδες που καλύπτουν αυτή την έννοια.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Μόλις o αλγόριθμος παρουσιάσει ένα σύνολο αποτελεσμάτων, πώς ξέρει αν αυτό είναι πραγματικά καλό κι αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών;

Η απάντηση είναι: παρατηρεί και καταγράφει.

Το RankBrain παρουσιάζει ένα σύνολο αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης που νομίζει ότι θα αρέσει στους χρήστες. Αν σε πολλούς ανθρώπους αρέσει μια συγκεκριμένη σελίδα στα αποτελέσματα, θα δώσει στη σελίδα αυτή μια ώθηση στην κατάταξη.

Και αν η σελίδα δεν αρέσει;

Ε, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι θα ρίξει τη σελίδα και θα την αντικαταστήσει με μια διαφορετική σελίδα.

Και την επόμενη φορά που κάποιος ψάχνει για αυτή τη λέξη-κλειδί (ή παρόμοιο όρο), θα δουν αν η νέα σελίδα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Κι αυτός είναι ο λόγος, ο οποίος το SEO ιστοσελίδων έχει μετατραπεί σε κάτι παραπάνω από τοποθέτηση λέξεων-κλειδιών στα σωστά σημεία της σελίδας…

Ποια “σήματα” διαβάζει;

Αλλά τι είναι αυτό που παρατηρεί για να… ανεβοκατεβάζει τις σελίδες;

Σύμφωνα με τον Brian Dean του Backlinko ο αλγόριθμος δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς οι άνθρωποι αντιδρούν μετά το κλικ στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Συγκεκριμένα, εξετάζει τα παρακάτω:

Οργανικό Click-Through-Rate

Dwell Time: ο χρόνος που ένας χρήστης της Google ξοδεύει στον ιστότοπό σας αφού κάνει κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης και πριν επιστρεψει στην σελιδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce Rate)

Pogo-sticking (η διαδικασία στην οποία ένας χρήστης κάνει κλικ σε ένα αποτέλεσμα, αυτό που βλέπει δεν του αρέσει/δεν απάντα στο ερώτημα του, επιστρέφει στην σελίδα αναζήτησης, κάνει κλικ σε άλλο κ.ο.κ. μέχρι να βρει αυτό που δίνει απάντηση στην αναζήτηση του)

Συνολικά, τα παραπάνω είναι γνωστά ως user experience signals (UX signals).

Είναι το RankBrain ο νέος τρόπος που η Google κατατάσσει τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης;

To Search Engine Land έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό Q&A για τον αλγόριθμο.

Από εκεί προέρχεται και η απάντηση:

«Όχι. Το RankBrain είναι μέρος του γενικού “αλγορίθμου” αναζήτησης της Google, ενός προγράμματος που χρησιμοποιείται για να ευρετηριάσει δισεκατομμύρια σελίδες που γνωρίζει και να βρει αυτές που είναι πιο σχετικές με βάση συγκεκριμένα ερωτήματα».

SEO PERIODIC TABLE

Πηγή: Search Engine Land 

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 παράγοντες που χρησιμοποιεί η Google.

Και το RankBrain είναι ένας από τους 3 επιβεβαιωμένους – από την ίδια την Google- παράγοντες κατάταξης μια ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ