Κάθε στρατηγική SEO (Search Engine Optimization=βελτιστοποιηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης) επικεντρώνεται στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας σε όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση στις μηχανές αναζήτησης (Google κ.α.).

Για να γίνει αυτό, όλοι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα που θα «αγαπήσει» ο αλγόριθμος της Google.

Και όταν μιλάμε για τους παράγοντες του αλγόριθμου της Google που καθορίζουν την κατάταξη του ιστότοπού σας, αναφερόμαστε στις εξής 2 κατηγορίεs SEO: το on page SEO και το off page SEO.

Οι ON PAGE παράγοντες της σελίδας έχουν να κάνουν με τα στοιχεία του ιστότοπού σας.

on page seo

Αφορούν στην τεχνική ρύθμιση –  την ποιότητα του κώδικα σας -, τις λεξεις-κλειδια, το κείμενο και τα άλλα στοιχεία του περιεχομένου ( φωτογραφίες, video, Infographic κ.α.) καθώς και το πόσο εύκολο είναι να περιηγηθεί κανείς μέσα στην ιστοσελίδα σας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι off page παράγοντες, όπως η απόκτηση υπερσυνδέσμών (backlinks) από άλλους ιστότοπους που να οδηγούν στον δικό σας, παρουσία στα social media αλλά κι άλλες δραστηριότητες μάρκετινγκ (όπως Content Marketing) που αφορούν στην ιστοσελίδα σας.

Πρώτο βήμα για on page SEO: Ελεγχος

Το On page SEO αποτελείται από όλα τα στοιχεία του SEO που μπορείτε εσείς να ελέγξετε.

Εάν έχετε την δυνατότητα, ξεκινήστε τον έλεγχο από το τεχνικό μέρος για να προσδιορίσετε αν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και στην συνέχεια προχωρήστε με έλεγχο του περιεχομένου σας.

Το σίγουρο είναι ότι αν δημιουργήσετε μια εξαιρετική ιστοσελίδα, χωρίς τεχνικά προβληματα και με εξαιρετικό, πρωτότυπο περιέχομενο, τότε και η off-page SEO στρατηγική σας αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία.

Το περιεχόμενο σας θα διαμοιράζεται στα social media και αλλά site θα βάζουν πιο εύκολα σύνδεσμο προς τον ιστότοπο σας.

Υπάρχουν 3 σημαντικοί παράγοντες για το on page SEO.

seo audit

Πρόκειται για τους παρακάτω:

1. Τεχνικός έλεγχος SEO

Η ποιότητα του κώδικα σας πρέπει να είναι υψηλή.

Ελέγξτε οτι δεν εμποδίζετε τα προγράμματα ανίχνευσης από την ευρετηρίαση του ιστότοπού σας.

Το WordPress είναι μια φιλική πλατφόρμα για SEO και το δωρεάν Yoast plugin SEO φροντίζει για τις περισσότερες τεχνικές προκλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για τον ΕΛΕΓΧΟ SEO στο σχετικό άρθρο.

2. Περιεχόμενο

Γιατί οι άνθρωποι επισκέπτονται τον ιστότοπό σας; Πιθανότατα επειδή περιέχει τις πληροφορίες που αναζητούν.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γράφετε εξαιρετικό περιεχόμενο.

Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, διαβάζουν κείμενα και λέξεις (προφανώς δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι του κώδικά της ιστοσελίδας).

Ας το επαναλάβουμε: Διαβάζουν λέξεις.

Όποιος ιστότοπος έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα, (τις περισσότερες φορές) βρίσκεται εκεί διότι έχει περιεχόμενο που ικανοποιεί – σε μεγάλο βαθμό – τις απαιτήσεις των επισκεπτών της ιστοσελίδας.

Αυτό το περιεχόμενο πρέπει να περιέχει τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, να είναι ελκυστικό, ενημερωτικό και εύκολο στην ανάγνωση.

user experience

3. Άψογο UX (User Experience)

Ο τρίτος και επίσης βασικός παράγοντας είναι το User Experience.

Οι χρήστες πρέπει να κατανοούν εύκολα την δομή της ιστοσελίδας σας. Θα πρέπει να είναι σε θέση να βρουν αυτό που θέλουν ταχύτατα.

Θα πρέπει να εντοπίζουν αμέσως που να κάνουν κλικ και πώς να περιηγηθούν στον ιστότοπό σας.

Μπορεί να έχετε μια όμορφα σχεδιασμένη ιστοσελίδα, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι λειτουργική και φιλική προς τον χρήστη.

Συμπέρασμα:

Δεν αρκεί το site σας να είναι καλό μόνο από τεχνικής άποψης.

Δεν ισχύει πια το έχω καλό περιεχόμενο και αυτό αρκεί.

Και δεν είναι αρκετό από μόνο του οι σελίδες του site σας να είναι φιλικές προς το χρήστη.

Στην σημερινή ανταγωνιστική αγορά, όποιος κι αν είναι ο κλάδος σας, χρειάζεται να έχετε “ρυθμίσει” με τον καλύτερο τρόπο και τους 3 προαναφερθέντες παράγοντες που αφορούν στο on page SEO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ