Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μικρή σύγχυση σχετικά με τους όρους SEO και Content marketing.

Η σύγχυση προκαλείται από το γεγονός ότι πολλές φορές οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή στρατηγικής SEO και Content Marketing (ή στα ελληνικά Μάρκετινγκ Περιεχομένου), δηλαδή, τεχνικές βελτιστοποίησης και προώθησης ενός ιστότοπου μέσω των μηχανών αναζήτησης, μοιάζουν μεταξύ τους.

Ωστόσο, ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Μολονότι αυτά τα δύο μοιάζουν, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αλλά ένα είναι σίγουρο: Αν η επιχείρηση σας έχει εταιρική ιστοσελίδα ή eshop χρειάζεται και τα δύο.

Ορισμοί SEO και Content Marketing

Ας δούμε πρώτα τι σημαίνουν οι δυο όροι.

Όταν μιλάμε για SEO (Search Engine Optimization) αναφερόμαστε σε όλες τις ενέργειες βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζητησης.

Το SEO χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: στο On Page και στο Off Page.

O ορισμός του Content Marketing, σύμφωνα με το Content Marketing Institute είναι:

“Το Content Marketing είναι μία τεχνική Marketing που επικεντρώνεται στη δημιουργία και διανομή πολύτιμου και σχετικού περιεχομένου με συνέπεια, στοχεύοντας στην προσέλκυση και «απόκτηση» ενός προσεκτικά προκαθορισμένου κοινού (και να οδηγήσει αυτό το κοινό σε προσοδοφόρα για την επιχείρηση σας δράση)”

Και όταν μιλάμε για Content Marketing, δεν μιλάμε μόνο για κείμενα:

Τυποι περιεχομενου content marketing

Πολλοί πιστεύουν ότι αν κάνεις Content marketing δεν υπάρχει ανάγκη για SEO.

Όσοι το ισχυρίζονται αυτό πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το SEO.

Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο: Αν κάνεις SEO δεν έχεις ανάγκη το Mάρκετινγκ Περιεχόμενου.

Περιττό να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προέρχεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι είναι και πως λειτουργεί το Content Marketing.

Γιατί;

Διότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η στρατηγική της επιχείρησης σας για το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι να κάνετε ταυτόχρονα και SEO.

Συνδυασμός SEO και Content Marketing

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ SEO και Content Marketing.  Το SEO είναι πιο συγκεκριμένο και ένα μέρος του είναι τεχνικό. Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι ευρύτερο.

Το SEO για να λειτουργήσει χρειάζεται Περιεχόμενο. Το Content Marketing δημιουργεί Περιεχόμενο.

Δεν υπάρχει SEO χωρίς περιεχόμενο. Χρειάζεστε άρθρα, λέξεις, λέξεις-κλειδιά.

Και τι είναι το Μάρκετινγκ περιεχομένου; Άρθρα, λέξεις, λέξεις-κλειδιά (στην φωτογραφία παραπάνω θα δείτε ότι όλα σχεδόν τα είδη περιεχομένου χρειάζονται τις λέξεις )

Το SEO απαιτεί λέξεις-κλειδιά. Μια από τις πιο σημαντικές συνιστώσες του SEO είναι οι λέξεις-κλειδιά , η έρευνα για αυτές, η χρησιμοποίησή τους και η παρακολούθηση της κατάταξής τους στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Το Μάρκετινγκ περιεχομένου είναι το όχημα για την χρησιμοποίηση και εφαρμογή των λέξεων-κλειδιών που απαιτεί το SEO.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ικανοποιήσετε την ανάγκη που δημιουργεί μια στρατηγική SEO για χρησιμοποίηση λέξεων-κλειδιών είναι να τις προσθέσετε στο περιεχόμενό σας.

Το μάρκετινγκ Περιεχομένου δημιουργεί ποιοτικό, χρηστικό και χρήσιμο περιεχόμενο που προορίζεται να διαβαστεί από τους χρήστες (αναγνώστες – δυνητικούς πελάτες).

Οι λέξεις-κλειδιά τις οποίες στοχεύετε πρέπει να υπάρχουν μέσα στο περιεχόμενο σας προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης να καταλαβαίνουν σε τι αφορά το κείμενο.

Το πώς, όμως, θα χρησιμοποιηθούν μέσα στο κείμενο, σε τι συχνότητα, πως θα είναι γραμμένος ο τίτλος, οι μεσότιτλοι και άλλα στοιχεία, ε, αυτό είναι SEO.

Τεχνικό SEO και User Experience

Το SEO απαιτεί βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σε τεχνικό επίπεδο. Το μάρκετινγκ περιεχομένου απαιτεί καλό User Experience.

Το SEO είναι κάτι περισσότερο από άρθρα, λέξεις-κλειδιά και backlinks. Το SEO αφορά και στη ύπαρξη και παραμετροποίηση του robots.txt, στην διαμόρφωση των meta δεδομένων, στη χρήση των κατάλληλων meta tags, στην κατασκευή ενός χάρτη ιστότοπου κ.α.

Τι σχέση έχει αυτό με το μάρκετινγκ περιεχομένου;

Αυτή η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σε τεχνικό επίπεδο υλοποιείται προκείμενου η εμπειρία του χρήστη στην ιστοσελίδα σας αλλά και όταν διαβάζει το περιεχόμενο σας να είναι καλύτερη.

Αυτά τα τεχνικά στοιχεία SEO βελτιστοποιούνται προκειμένου να βοηθήσουν τον χρήστη αρχικά για να σας βρει μέσω των μηχανών αναζήτησης και στην συνέχεια για τον διατηρούν μέσα στην σελίδα.

Εν συντομία, όλα στοχεύουν στην προώθηση του περιεχομένου σας.

Γιατί θέλετε ένα καλό χάρτη ιστότοπου (sitemap); Για να μπορούν οι χρήστες που αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες να σας βρουν πιο εύκολα.

Γιατί θέλετε ένα βελτιστοποιημένο αρχείο robots.txt; Για να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν καλύτερα τον ιστότοπό σας και έτσι οι αναγνώστες μπορούν να βρουν το περιεχόμενο.

Γιατί θέλετε τα σωστά meta tags στα σωστά σημεία; Διότι έτσι το περιεχόμενό σας μπορεί να έχει καλύτερη ευρετηρίαση, τα αποτελέσματα αναζήτησης να είναι πιο ακριβή και περισσότεροι αναγνώστες να βρίσκουν περιεχόμενο σας.

SEO και παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου

Το SEO δεν τελειώνει ποτέ και απαιτεί σταθερή απόδοση. Το μάρκετινγκ Περιεχομένου απαιτεί συνέπεια.

Στην Google αρέσει το φρέσκο περιεχόμενο. Εάν έχετε έστω και λίγη εμπειρία από SEO, ίσως γνωρίζετε ότι το φρέσκο περιεχόμενο  ευρετηριαζεται και καταγράφεται υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης SERP σε σχέση με παλαιότερα κείμενα – κυρίως – χαμηλής αξίας.

Όταν αυτό το φρέσκο περιεχόμενο εμφανίζεται σε έναν ιστότοπο με high authority domain, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα πάρει μια μικρή ώθηση SERPs.

Ένας παράγοντας σταθερή απόδοσης στην βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας της επιχείρησης σας, αποτελεί και η συνεχής παραγωγή –ποιοτικού- περιεχομένου.

Απόκτηση backlinks μέσω Μάρκετινγκ Περιεχομένου

Το SEO χρειάζεται backlinks. Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι το όχημα για την δημιουργία backlinks.

Η απόκτηση backlinks μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν δημιουργείτε πραγματικά καλό περιεχόμενο, με το οποίο άλλοι ιστότοποι θα συνδέονται με την ιστοσελίδα σας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Καταλήγοντας, το SEO γίνεται στην πραγματικότητα για να υποστηρίξει το Content Marketing. Και η επιτυχία του Content Marketing περνάει μέσα από το SEO.

Ή για να το θέσουμε κάπως διαφορετικά: Ένας ειδικός SEO πρέπει να γνωρίζει για το μάρκετινγκ περιεχομένου και ένας Content marketer οφείλει να γνωρίζει για το SEO.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ