Τι είναι ένας χαρτης ιστοτοπου;

Ένας χάρτης ιστότοπού είναι ένα αρχείο στο οποίο καταγράφονται οι σελίδες του ιστότοπού σας και χρησιμεύει στην ενημέρωση της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης για την οργάνωση του περιεχομένου του ιστότοπού σας.

Οι crawlers των μηχανών αναζήτησης, όπως το Googlebot, διαβάζουν αυτό το αρχείο (xml) για να ανιχνεύσουν πιο έξυπνα και αποτελεσματικά τον ιστότοπό σας.

Επίσης, ο χαρτης ιστοτοπου περιέχει πολύτιμα metadata για τον ιστότοπό σας, όπως πότε έγινε η τελευταία ενημέρωση της σελίδας, η συχνότητα αλλαγής της σελίδας και η σημασία της σελίδας σε σχέση με άλλες στον ιστότοπό.

Πρέπει κάθε site να διαθέτει χαρτη ιστοτοπου XML;

Ναι, κάθε δικτυακός τόπος θα πρέπει να έχει ένα sitemap XML.  Αν θέλετε οι μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας πρέπει να βεβαιωθείτε για αυτό δημιουργώντας έναν χάρτη ιστότοπού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα xml sitemap για να παρέχετε στην Google metadata σχετικά με συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου στις σελίδες σας, συμπεριλαμβανομένων του περιεχομένου σας σε βίντεο και εικόνες.

Αν οι σελίδες του ιστότοπού σας είναι σωστά συνδεδεμένες, η Google μπορεί να ανακαλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ιστότοπού σας.

Πως μπορεί να βελτιώσει το site σας ένας xml sitemap

Ενας χαρτης ιστοτοπου μπορεί να βελτιώσει την ανίχνευση της ιστοσελίδας σε περιπτώσεις όπως:

– Ο ιστότοπός σας είναι πραγματικά μεγάλος. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανότερο τα bot της Google να παραβλέψουν την ανίχνευση ορισμένων από τις νέες ή πρόσφατα ενημερωμένες σελίδες σας.

– Ο ιστότοπός σας ενδέχεται να διαθέτει σελίδες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αν οι σελίδες σας δεν συνδέονται με φυσικό τρόπο μεταξύ τους (internal links), μπορείτε να δημιουργήσετε ένα xml sitemap, για να βεβαιωθείτε ότι η Google δεν παραβλέπει ορισμένες από τις σελίδες σας.

– Ο ιστότοπός σας είναι νέος και έχει λίγους εξωτερικούς συνδέσμους (backlinks). Το Googlebot και άλλα προγράμματα ανίχνευσης ανιχνεύουν το internet ακολουθώντας συνδέσμους από τη μια σελίδα στην άλλη. Ως αποτέλεσμα, η Google ενδέχεται να μην ανακαλύψει τις σελίδες σας, εάν δεν συνδέονται με άλλους ιστότοπούς.

Και όσο πιο γρήγορα ευρετηριάσει η Google το site σας, τόσο το καλύτερο όσον αφορά στον χρόνο που χρειάζεται η ιστοσελίδα σας για να ανέβει στα αποτελέσματα των Search Engines.

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο η Google συμπεριέλαβε μια ενότητα “καταχώρησης χάρτη ιστότοπού XML στο Google Search Console.

H Google θέλει να γνωρίζει κάθε σελίδα του ιστότοπού σας. Θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, για να δουν αν η ιστοσελίδα σας περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και χρησιμο περιεχομενο προκειμένου να «σερβίρουν» την καλύτερη απάντηση που υπάρχει σε ερώτηση χρήστη στη μηχανή αναζήτησης.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από χρήστης των υπηρεσιών της Google, είστε και πελάτης της. Και η Google, όπως όλες οι επιχειρήσεις, θέλουν να προσφέρουν ό, τι καλύτερο έχουν στους πελάτες τους.

Πως να δημιουργήσετε sitemap στο WordPress

Τώρα που ξέρετε τι είναι ένας χαρτης ιστοτοπου XML και πώς μπορεί να ωφεληθεί ο ιστότοπός σας, μπορείτε να τον δημιουργήσετε για την WordPress ιστοσελίδα σας.

Πώς; Εύκολα, αν χρησιμοποιείται το Yoast SEO plugin. Αν όχι, προτείνουμε να το εγκαταστήσετε άμεσα για πολλούς λόγους.

Ο τρόπος για να ενεργοποιήσετε τον χάρτη σας για τον δικό σας ιστότοπο είναι απλός. Αφού κλικάρετε στο SEO από το πλαϊνό μενού και σας ανοίξουν οι επιλογές, επιλέξτε General και στην συνέχεια την επιλογή features.

Yoast SEO plugin

Θα εμφανιστούν στην οθόνη σας διάφορες επιλογές. Εντοπίστε το πεδίο xml sitemap, επιλέξτε ΟΝ και είστε ΟΚ. Τόσο απλά.

XML sitemap yoast SEO plugin

Τώρα αν θέλετε να δείτε το xml sitemap της ιστοσελίδας σας, στο ίδιο πεδίο κάντε κλικ στο ερωτηματικό και στην συνεχεία στο «SEE the xml sitemap».

View sitemap - Yoast SEO plugin

Αν χρησιμοποιείται κάποιο άλλο plugin όπως το All in One SEO Pack ενεργοποιήστε το XML Sitemaps στο Feature Manager. Ένα ακόμη δημοφιλές plugin είναι το Google XML Sitemaps που κάνει αποκλειστικά αυτήν δουλειά.

Χαρτης ιστοτοπου και υποβολή στη Google

Τώρα που έχετε έναν λειτουργικό χάρτη ιστότοπού XML, καλό θα είναι τον υποβάλετε στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Η διαδικασία για την Google είναι η εξής:

Θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό στο Google Search Console. Εάν δεν έχετε ήδη ένα, μπορείτε να εγγραφείτε.

Μόλις ορίσετε το λογαριασμό σας στην Κονσόλα αναζήτησης Google, μπορείτε να υποβάλετε ένα χάρτη ιστότοπού από το side menu στο Crawl → Sitemaps και κάνοντας κλικ στην επιλογή ADD / TEST SITEMAP:

Google Search Console- add sitemap

Στην συνέχεια προσθέστε την τοποθεσία του χάρτη ιστότοπού σας και κάντε κλικ στην επιλογή Υποβολή.

Μόλις η Google επεξεργαστεί τον χάρτη ιστότοπού σας, θα μπορείτε να δείτε στατιστικά στοιχεία στην ίδια περιοχή.

Αυτό περιλαμβάνει και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με σφάλματα (όπως 404 σφάλματα) που ενδέχεται να εμφανιστούν στον ιστότοπό σας.

Χαρτης ιστοτοπου στο Bing

Ενώ η Google είναι ο βασιλιάς, η μηχανή αναζήτησης Bing εξακολουθεί να υπάρχει.

Έτσι, ίσως θελήσετε να υποβάλετε το sitemap σας στο Bing.

Η διαδικασία είναι αρκετά παρόμοια με αυτή της Google – θα πρέπει να εγγραφείτε στο Bing Webmaster Tools.

Στη συνέχεια, μπορείτε να υποβάλετε το sitemap σας απευθείας από τον πίνακα ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ