ΤΙ ΕΙΝΑΙ DWELL TIME και ποια η σχέση του με το Google Rankbrain; Σε τι διαφέρει από το Bounce rate (Ποσοστό Εγκατάλειψης) που βλέπουμε στις μετρήσεις του Google Analytics; Πως επηρεάζει την κατάταξη των site στην σελίδα των αποτελεσμάτων στην Google;

Και γιατί είναι σημαντικό για το SEO;

Σε αυτό το post θα σας μιλήσουμε για ένα παράγοντα κατάταξης στην Google που δεν μπορείτε να μετρήσετε (δεν υπάρχει μέτρηση στο Google Analytics), αλλά τείνει να εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό “σήμα” για τον αλγόριθμο της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, την Google.

Ας τα πάρουμε απο την αρχή:

Ένας από τους παράγοντες κατατάξης των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι το Google RankBrain.

Και ένα από τα “σήματα” που υπολογίζει ο – μηχανικής μάθησης (ΑΙ)- αλγόριθμος της Google είναι το Dwell Time, δηλαδή ο χρόνος παραμονής ενός χρήστη στην σελίδα σας.

Μα, θα μου πείτε, το ίδιο πράγμα δεν κάνει και το Bounce Rate (Ποσοστό εγκατάλειψης) που υπάρχει στο Analytics;

Όχι, ακριβώς. Ας τα δούμε αναλυτικά.

dwell time how it works

Τι ειναι Dwell Time;

To Dwell time είναι ο χρόνος που ένας χρήστης της Google ξοδεύει στον ιστότοπό σας αφού κάνει κλικ στο δικό σας αποτέλεσμα σας μέσα στην σελίδα των αποτελεσμάτων της Google και πριν επιστρέψει σε πίσω σε αυτή.

Προφανώς, όσο περισσότερο ξοδεύει κάποιος στη σελίδα σας, τόσο το καλύτερο.

Και αν κάποιος φύγει από το site σας μετά από 2 δευτερόλεπτα, αυτό λέει στην Google ότι το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.

Ωστόσο, αν ψάχνετε να βρείτε τον συγκεκριμένο χρόνο παραμονής στην σελίδα σας – όπως ορίζεται παραπάνω- στο Google Analytics για το συγκεκριμένο στοιχείο δεν πρόκειται να βρείτε.

bounce rate

Σε τι διαφέρει το Dwell time από το Bounce Rate;

Το Bounce Rate που βλέπουμε στο Google Analytics, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, είναι το εξής:

«Μια εγκατάλειψη είναι μια περίοδος σύνδεσης σε μία σελίδα στον ιστότοπό σας. Στο Analytics, μια εγκατάλειψη υπολογίζεται συγκεκριμένα ως μια περίοδος σύνδεσης που ενεργοποιεί μόνο ένα μεμονωμένο αίτημα στον διακομιστή του Analytics, όπως όταν κάποιος χρήστης ανοίγει μία σελίδα στον ιστότοπό σας και κατόπιν την εγκαταλείπει χωρίς να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο αίτημα στον διακομιστή του Analytics κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου σύνδεσης».

Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Γιατί;

Διότι το bounce rate είναι το ίδιο, είτε ο χρήστης επέστρεψε στην σελίδα των αποτελεσμάτων είτε απλώς έκλεισε τον browser.

Και παραμένει το ίδιο είτε ο χρήστης έμεινε 2 δευτερόλεπτα στην σελίδα, ή έμεινε σε αυτήν 20 λεπτά. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Αν φύγει από την σελίδα εισόδου το bounce rate είναι 100%.

Dwell time και διαφορά με Time on page

Υπάρχει ακόμη μια μέτρηση που μπορούμε να βρούμε στο Analytics, το «Time on Page» δηλαδή ο χρόνος που κάποιος χρήστης παρέμεινε στην σελίδα πριν επισκεφτεί μια οποιαδήποτε άλλη σελίδα, είτε μέσα στο site σας ή άλλου.

 

time on page analytics

Αλλά και αυτό από μόνο του είναι κάπως, ας το χαρακτηρίσουμε κι εδώ, προβληματικό: Γιατί;

Διότι ο χρόνος στη σελίδα υπολογίζεται βάσει δύο κλικ. Το πρώτο κλικ είναι ο χρήστης που πλοηγείται σε μια συγκεκριμένη σελίδα και το δεύτερο κλικ είναι ο χρήστης που μεταβαίνει σε άλλη σελίδα στον ιστότοπό σας.

Αν το δεύτερο κλικ στείλει τον χρήστη πίσω στα SERP ή εάν δεν υπάρχει “δεύτερο κλικ” (ο χρήστης πάει σε διαφορετική διεύθυνση URL, κλείνει το παράθυρο κ.λπ.), αυξάνεται το ποσοστό εγκατάλειψης της σελίδας και η Google αναφέρει ότι ο “Χρόνος στη σελίδα” είναι μηδεν- ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο μπορεί να έχει ξοδέψει ήδη ο χρήστης στην συγκεκριμένη σελίδα.

Γιατί το dwell time είναι σημαντικό για το SEO

Είναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβετε γιατί αυτό είναι προβληματικό: Εάν ένας χρήστης προσγειωθεί σε μία από τις σελίδες σας από τα SERPs, ξοδέψει δέκα λεπτά καταναλώνοντας το καλογραμμένο, ποιοτικό και καλά δομημένο περιεχόμενο σας και μετά χτυπήσει το back button στον browser επειδή η ερώτησή του έχει απαντηθεί από τη σελίδα σας, το ποσοστό εγκατάλειψης θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον, δεν θα έχετε και ακριβή μέτρηση του χρόνου που ο χρήστης έμεινε στην συγκεκριμένη σελίδα.

Προφανώς, αυτό δεν είναι μια “αληθινή” εγκατάλειψη, επειδή ο χρήστης έμεινε 10 λεπτά στην σελίδα σας, και πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε: την απάντηση στο ερώτημα του.

Και αυτός είναι ο λόγος που το Dwell Time είναι τόσο σημαντικό.

Τα δέκα λεπτά που ο χρήστης ξοδεύει στη σελίδα σας πριν επιστρεψει στα SERP’s είναι 10 λεπτά παραμονής και το Rankbrain τα «αναγνωρίζει», άσχετα από το γεγονός ότι δεν θα καταγραφούν ως 10 λεπτά παραμονής στο site σας από το “Google Analytics “.

Συνδυασμός Bounce Rate και Session duration

Συμφωνα με το Dr. Peter J. Meyers του moz, το «Dwell time» είναι ένα αμάλγαμα των μετρήσεων του ποσοστού εγκατάλειψης και της μετρησης Τime-on-site (πλέον ονομαζεται avg. Session duration)

Μετράει τον χρόνο που μεσολαβεί από την στιγμή που κάποιος χρήστης κάνει κλικ σε ένα αποτελέσματα των SERP’s και της επιστροφής του στην σελίδα των αποτελεσμάτων (και μπορεί να μετρηθεί απευθείας από τα δεδομένα της μηχανή αναζήτησης).

«Dwell time, in a sense, is an amalgam of bounce rate and time-on-site metrics – it measures how long it takes for someone to return to a SERP after clicking on a result (and it can be measured directly from the search engine’s own data).

Επηρεάζει την κατάταξη των ιστοσελίδων το dwell time;

Το Rankbrain είναι ένας από τους παράγοντες κατάταξης.

Το Rankbrain χρησιμοποιεί ως «σήμα» το Dwell time.

Οπότε, η απάντηση είναι «ναι». Αλλά πόσο σημαντικός παράγοντας είναι άγνωστο.

Ωστόσο, η εμφάνιση του πεδίου  «Οι χρήστες αναζητούν επίσης» στην σελίδα της αναζήτησης όταν έχετε επισκεφτεί μια ιστοσελίδα (από το google search), αλλά επιστρέψατε αμέσως πίσω στην σελίδα της αναζήτησης, ίσως να σημαίνει ότι η google λαμβάνει το «σήμα» ότι κάτι δεν πάει καλά με την συγκεκριμένη σελίδα ή ότι δεν βρήκατε απάντηση στο αρχικό σας ερώτημα.

 Google: πεδιο "οι χρηστες αναζητουν επισης"

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι για την κατάταξη των ιστοσελίδων, η Google χρησιμοποιεί περισσότερα απο 10.000 σήματα.

Η βαρύτητα που έχει το καθένα, όμως, δεν είναι γνωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ