Χρειάζεστε έναν ειδικό στο SEO (SEO expert); Ένας ειδικος SEO (Search Engine Optimization) είναι κάποιος που γνωρίζει (εκπαιδευτεί) πώς να βελτιώσει την προβολή της ιστοσελίδας σας – και κατ’ επέκταση της επιχείρησης σας – στις μηχανές αναζήτησης.

Αν έχετε υπομονή, λίγες τεχνικές γνώσεις και χρόνο μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το SEO διαβάζοντας τα κείμενα των ειδικών.

Υπάρχουν χιλιάδες κείμενα στο διαδίκτυο και όλα ξεκινούν με μια απλή αναζήτηση στη Google.

Ωστόσο αν δεν έχετε χρόνο, η πρόσληψη ενός ειδικού στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να βελτιώσει το site σας και την κατάταξη του στις μηχανές αναζήτησης.

Πως μπορεί να σας βοηθήσει ενας ειδικος SEO

Ένας ειδικός SEO ή εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες SEO και κατασκευής ιστοσελίδων οφείλουν να γνωρίζουν όλους τους παράγοντες κατάταξης μιας ιστοσελίδας στην Google προκειμένου να καταφέρουν να σας βοηθήσουν παρέχοντας εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες για την ιστοσελίδα σας.

Μερικές απο αυτές είναι:

– Ανασκόπηση του περιεχομένου ή της δομής της ιστοσελίδας σας

Τεχνικές συμβουλές για την ανάπτυξη ιστοσελίδων: φιλοξενία, ανακατευθύνσεις, σελίδες σφαλμάτων κ.α.

– Ανάπτυξη και διαχείριση περιεχομένου

– Διαχείριση των ηλεκτρονικών εκστρατειών ανάπτυξης επιχειρήσεων

– Έρευνα λέξεων-κλειδιών

– Εκπαίδευση SEO

– Εξειδίκευση σε συγκεκριμένες αγορές και γεωγραφικές περιοχές

Kειμενογράφηση SEO (SEO copywriting)

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά η Google, η οποία τονίζει ότι η καλύτερη στιγμή για να προσλάβετε έναν ειδικό SEO είναι όταν σκέφτεστε τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας ή σχεδιάζετε να ξεκινήσετε ένα νέο site.

Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι ο ιστότοπος σας είναι σχεδιασμένος για να είναι φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, ένα καλός ειδικός SEO μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση μιας ιστοσελίδας που λειτουργεί ήδη.

SEO και διαφήμιση Google

Καλό είναι επίσης να θυμάστε ότι η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google περιλαμβάνει τόσο τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης όσο και διαφημίσεις.

Η διαφήμιση της επιχείρησης σας στην Google, μεσω του Adwords, (ξανά: όπως υπογραμμίζει η ίδια η Google) δεν θα έχει καμία επίδραση στην παρουσία της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για τα οργανικά αποτελέσματα θα χρειαστειτε να παραγετε ποιοτικό, χρησιμο περιεχομενο.

Η Google δεν δέχεται ποτέ χρήματα για να συμπεριλάβει ή για να ταξινομήσει υψηλότερα ιστότοπους στα  αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, δεν κοστίζει τίποτα για να εμφανιστεί το εταιρικό site σας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Πάντως τα κλικ στα οργανικά αποτελέσματα είναι πολλά περισσότερα από τα κλικ στα πληρωμένα αποτελέσματα, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα (Πηγή:moz)

Οργανικά vs paid κλικ (Google US)

Οι δεξιότητες ενός SEO Expert

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες παράμετροι (για την ακρίβεια παραπάνω από 10000 signals) που συμβάλλουν στην τελική κατάταξή της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα της Google.

Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τι είδους «τάσεις» μπορεί να συσχετίσει η Google με τις επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά σας.

Η δουλειά ενός ειδικού SEO δεν σταματά με δυο-τρεις ελέγχους στην ιστοσελίδα, πέντε-εξι αλλαγές σε meta tags και τίτλους και απόκτηση μερικών link (backlinks) από ιστοσελίδες.

Αντίθετα: Ένας ειδικός SEO, που οφείλει να γνωρίζει πολλά παραπάνω από τα βασικά που αφορούν στην βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, είναι μονίμως και καθημερινά στο «παιχνίδι» της αναζήτησης νέων τρόπων για να ανεβάσει μια ιστοσελίδα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στην google, το οποίο θα οδηγήσει και σε αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας.

Διαφορετικές τεχνικές SEO για κάθε ιστοσελίδα

Ενας SEO expert, πολλές φορές και σε συνεργασία με τον Marketing Manager αν μιλάμε για εταιρική ιστοσελίδα, είναι σε θέση να εντοπίσει άμεσα τους παράγοντες που επηρεάζουν την ΔΙΚΗ σας ιστοσελίδα να εφαρμόσει την σωστή στρατηγική που θα οδηγήσει σε convertion (είτε πρόκειται για πώληση, είτε απλώς για εγγραφή σε ένα newsletter).

Ωστόσο, καθώς οι μηχανές αναζήτησης αλλάζουν (με την έννοια ότι ο αλγόριθμος αλλάζει), ένας SEO Expert δεν μπορεί να βασιστεί στις ίδιες τεχνικές SEO για πάντα.

Και κάθε ιστότοπος, κάθε εταιρική ιστοσελίδα ενδέχεται να χρειάζεται διαφορετικές τεχνικές SEO προκειμένου να δει καλύτερα αποτελέσματα μέσω της οργανικής επισκεψιμότητας.

Σύγχρονο SEO

Το σύγχρονο SEO είναι κάτι παραπάνω από λέξεις-κλειδιά και meta-ετικέτες.

Και υπάρχουν αρκετοί τομείς με τους οποίους ένας ειδικός SEO ασχολείται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι εφοδιασμένος με ευρύ φάσμα δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, και χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας ειδικoς SEO εκτός από on page και off page seo τεχνικές, καλό θα ήταν να γνωρίζει τα βασικά που αφορούν στο:

  •  Content marketing (Μαρκετινγκ περιεχομένου)
  •  Πώς και πότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) παρέχουν αξία (και πότε όχι)
  •  Εάν το Pay-Per-Click μάρκετινγκ αξίζει τον κόπο (για κάθε πελάτη ξεχωριστά)
  •  Πώς μπορεί να επωφεληθεί μια εταιρεία από τις αναδυόμενες τάσεις, όπως το video SEO (Youtube SEO) κ.α.

Και για να μην παρεξηγηθούμε: Δεν λέμε ότι ένας ειδικος στο SEO πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά όλα τα παραπάνω.

Λέμε ότι πρέπει να γνωρίζει τα βασικά, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεργαστεί με ανθρώπους που γνωρίζουν κάποιο ή όλα από τα παραπάνω.

Κι αυτό γιατί, η καθημερινή ρουτίνα για κάποιον που εργάζεται στο SEO μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών πάνω σε οποιασδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ειδικος SEO πρέπει να έχει ευρύτερες γνώσεις και κυρίως να είναι πρόθυμος να μαθαίνει καθημερινά περισσότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ