To off page SEO αφορά σε όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε για την ιστοσελίδα σας έξω από αυτή προκειμένου να την προωθήσετε και να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες – πελάτες.

Η βελτιστοποίηση μέσα στην ιστοσελίδα σας ονομάζεται on page SEO και περιλαμβάνει θέματα όπως η δομή του ιστότοπου, η βελτίωση του περιεχομένου,  η ταχύτητα φόρτωσης του site κ.α.

Το off page SEO είναι, μεταξύ άλλων, το link building, το social media marketing, το Guest blogging, τα linked και unlinked brand mentions από ιστοσελίδες κ.α.

Ή με άλλα λόγια, όλα όσα δημιουργούν traffic στον ιστότοπό σας.

Off page SEO: Δημιουργία εμπιστοσύνης και αναγνωρισιμότητας

Όταν εστιάζετε στο on page SEO, κάνετε όσα μπορείτε για να κάνετε το site σας… εκπληκτικό.

Μπορείτε να γράψετε εξαιρετικό περιεχόμενο, να έχετε σωστή δομή στο μενού και καλογραμμένο κώδικα, να έχετε τις σωστές λεξεις – κλειδια (keywords) συμπληρωμένες στα meta tags, οι φωτογραφίες σας να είναι optimized και να έχουν τίτλους και alt tags και οι σελίδες σας να φορτώνουν ταχύτατα.

Η off page βελτιστοποίηση και προώθηση βοηθά στο να φέρει επισκέπτες και δυνητικούς πελάτες στο site σας. Και τα δύο είναι σημαντικά κομμάτια του παζλ.

Με τη γραφή ποιοτικού περιεχομένου μπορείτε να ανεβείτε στις μηχανές αναζήτησης, αλλά με το να υπάρχουν σύνδεσμοι (backlinks) από αξιόπιστα και σχετικά με το αντικείμενο σας site σε αυτό το περιεχόμενο, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθείτε μερικές θέσεις πιο πάνω στις σελίδες των μηχάνων αναζήτησης.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα backlinks αποτελούν σημαντικό παράγοντα καταταξης στην Google.

link building

Πηγή φωτογραφίας: Moz.com

Link building

Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν συνδέσμους για να καθορίσουν πόσο καλός και πολύτιμος είναι ο ιστότοπος σας ή ένα μέρος του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας .

Η επίτευξη απόκτησης ποιοτικών συνδέσμων που οδηγούν στο site σας (backlinks) είναι πάντα ο πρώτος στόχος αν θέλετε να ανεβείτε ψηλότερα στις σελίδες της google (και των άλλων μηχανών αναζήτησης).

Τα social media βοηθούν… λίγο

Από μόνο τους τα social media δεν είναι απαραίτητα για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Σας προσφέρουν, ωστόσο, μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με επισκέπτες και πιθανούς πελάτες.

Μπορείτε να προωθήσετε τον ιστότοπό σας σε κάποιο βαθμό, αλλά σε γενικές γραμμές, οι βελτιώσεις στην κατάταξη σας θα προέλθει από άλλους παράγοντες.

Ωστόσο, τα social media μπορούν να φέρουν επισκέπτες στον ιστότοπό σας και η αύξηση της  επισκεψιμότητας σε σε μια σελίδα, σε συνάρτηση πάντα και με άλλους παράγοντες, πότε δεν αγνοήθηκε από τις μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, αν γράψετε ένα άρθρο σε μια άλλη ιστοσελίδα (guest post) ή γράψετε ένα σχόλιο σε κάποια άλλη και αυτό είναι OFF PAGE SEO.

word of mouth-off page seo

Word of mouth και Local SEO

Επίσης, ας σημειώσουμε ότι το Local SEO είναι απολύτως απαραίτητο αν είστε επιχείρηση που είναι τοπικά προσανατολισμένη π.χ. αν είστε οδοντίατρος στον Γλυφάδα είναι πιθανότερο να έρθει σε εσάς πελάτης από την περιοχή και τις γύρω περιοχές παρά από π.χ. τον Αγιο Στέφανο.

Ας διευκρινίσουμε όμως ότι αναφέροντας τον όρο Local SEO εδω, δεν εννοούμε την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας στο κομμάτι που αφορά στο ΟΝ PAGE SEO, δεν εννοούμε, δηλαδή, να βάλεις στον τίτλο και στο meta description της σελίδας σου κάτι του τύπου: “Οδοντίατρος στον Αγιο Στεφανο Τάδε Δεινα”.

Αντίθετα, εννοούμε, αυτό που έκαναν απάντες πριν την εποχή του ίντερνετ και ακόμη νωρίτερα – και φυσικά γίνεται ακόμη και σήμερα.

Αναφερόμαστε στην πανίσχυρη πρακτική Word of Mouth, η στα ελληνικά, επικοινωνία στόμα με στόμα.

Άλλωστε, όσοι ευχαριστημένοι πελάτες της επιχείρησης σας είναι συνδεδεμένοι στα social media δεν διστάζουν να γράφουν κριτικές και σχόλια σε αυτά ή σε σχετικά site που δέχονται rewiews η ακόμα και στην σελίδα σας στο Google My Business.

Συμπέρασμα:

Το on page SEO και το off page SEO πάνε μαζί, με το πρώτο να είναι πιο εύκολο διότι μπορείτε να το ξεκινήσετε άμεσα, και το δεύτερο απαραίτητο για να προωθήσετε την δουλειά που έχετε κάνει.

Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο link building και στο branding σε όποια κανάλια επικοινωνίας θεωρείτε ότι εξυπηρετούν καλύτερα την επίτευξη του στόχου σας, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο το off page SEO.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την βελτιστοποίηση και την προώθηση του site με όποιο τρόπο θέλετε, αρκεί να έχετε στο μυαλό σας ότι χωρίς ποιοτικό περιεχόμενο η δουλειά σας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ