Η βελτιστοποιηση ιστοσελιδων SEO για τις μηχανές αναζήτησης πρέπει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προτεραιότητες σας, είτε ξεκινάτε τώρα την ιστοσελίδα σας, είτε αυτή λειτουργεί ήδη.

Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν αρκεί να έχετε site ή εταιρικό site αν δεν μπορεί να το βρει κάνεις όταν αναζητά πληροφορίες, προϊόντα ή υπηρεσίες στις μηχανές αναζήτησης και κυρίως στη Google.

Είναι απολύτως αναγκαίο δε στην περίπτωση που έχετε μια μικρή επιχείρηση.

Καμία μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να δαπανήσει τα ποσά που ξοδεύουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου στον οποίον εξειδικεύεστε σε διαφήμιση Αdwords και σε άλλες προωθητικές ενέργειες μέσω διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας με τους καταναλωτές (social media ads, Τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος, κ.α. ).

Ωστόσο μπορείτε και εσείς να πάρετε μερίδιο από αυτήν την αγορά σας. Πως;

Διαβάστε παρακάτω και θα σας εξηγήσουμε.

Βελτιστοποιηση ιστοσελιδων SEO

Να σας δώσουμε ένα στατιστικό;

Μόνο το 30% των χρηστών των μηχανών αναζήτησης κάνουν κλικ στα πληρωμένα αποτέλεσμα, δηλαδή στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην σελίδα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Το υπόλοιπο 70% των κλικ πηγαίνει στα οργανικά αποτελέσματα.

Να σας δώσουμε ακόμη ένα στατιστικό;

Το 75% των χρηστών δεν κάνει κλικ στην 2η σελίδα των μηχανών αναζήτησης. Και από αυτό το ποσοστό, το 18% κλικάρει στο πρώτο οργανικό αποτέλεσμα, το 10% στο δευτερο και το 7% στο τρίτο αποτέλεσμα.

Λογικά, έχουμε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Η κατάταξη του site σας στα αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα της Google είναι εξαιρετικά σημαντική.

Είναι εύκολο; Όχι. Μπορεί να γίνει αύριο ή την άλλη εβδομάδα; Κατηγορηματικά Όχι.

Σταδιακά, όμως, με την χρήση σωστών τεχνικών SEO και προώθησης ιστοσελίδων μπορείτε να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα.

Ας δούμε τώρα σε τι πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Έρευνα λέξεων – κλειδιών, on page και off page SEO

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ με έρευνα των λέξεων-κλειδιών που μπορούν να φέρουν επισκέπτες στον ιστότοπό σας.

Αναλύστε το ανταγωνισμό σας και δείτε ποιες λέξεις χρησιμοποιούν. Ερευνήστε πόσο εύκολο είναι να τους «χτυπήσετε» με αυτά τα keywords κι αν αυτό είναι εφικτό.

Αν δεν είναι, αναζητήστε λέξεις με υψηλά ποσοστά αναζήτησης και χαμηλό ανταγωνισμό.

Keyword planner

Χρησιμοποιήστε Long tail keywords, δηλαδή φράσεις-κλειδιά που έχουν υψηλό ποσοστό αναζήτησης. Ένα δωρεάν εργαλειο για να τα κάνετε αυτά είναι το keyword Planner του Google adwords.

keyword planner

 

Με το Keyword Planner μπορείτε να αναζητήσετε ιδέες για λέξεις-κλειδιά καθώς και να δειτε πληροφορίες όσον αφορά στην πιθανή απόδοση μιας λίστας λέξεων-κλειδιών (αν αυτή η λιστα χρησιμοποιηθεί σε μια διαφημιστική καμπανιά adwords) και να αποκτήσετε μια ιδέα αναφορικά με το traffic που ενδέχεται να φέρει στο site σας η χρησιμοποίηση τους.

Παράλληλα, σας δείχνει και πόσες φορές κατά μέσο όρο αναζητήθηκαν οι λέξεις (ή φράσεις) κλειδιά από τους χρήστες.

Στην συνέχεια βελτιστοποιήστε το περιεχόμενο των σελίδων σας.

Αυτό ονομάζεται on page SEO και είναι απολύτως απαραίτητο για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO για μηχανές αναζήτησης.

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση της λέξης-κλειδί (focus keyword) στον τίτλο σας, στο URL, στο meta description, στο κείμενο, στα alt tags των φωτογραφιών που συνοδεύουν το κείμενο κ.α.

Συμβουλές SEO

Μπορείτε να διαβάσετε έναν αναλυτικό οδηγό με συμβουλές SEO για να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα της Google στο άρθρο μας, στο οποίο αναφερόμαστε και στο τρίτο βήμα για την βελτιστοποιηση ιστοσελιδων SEO για μηχανές αναζήτησης, το Off page SEO.

Θυμίζουμε απλώς ότι ο πιο σημαντικός ranking factor στο off page SEO είναι τα backlinks, δηλαδή πόσες ιστοσελίδες συνδέονται με την δική σας μέσω υπερσυνδέσμου και πάνω σε τι anchor text έχει τοποθετηθεί αυτό το link.

Χρειάζεστε ειδικό SEO;

To να ανεβείτε στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων στη Google , απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο SEO, τεχνογνωσία, χρόνο και υπομονή.

Και έχει σημασία να κατανοήσετε ότι ο αλγόριθμος της Google αλλάζει συνεχώς με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή ενασχόληση με το SEO.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό SEO για τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας και έναν έμπειρο κειμενογράφο SEO για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε στην ιστοσελίδα σας.

Αν ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να κάνει και τα δυο, να γνωρίζει δηλαδή και βελτιστοποιηση ιστοσελιδας SEO στο τεχνικό κομματι, αλλά και να γράφει και χρησιμο περιεχομενο SEO ακόμη καλυτέρα για εσάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ