ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ είναι η «καρδιά» του SEO.

Στο κείμενο μας Λέξεις-κλειδια: Γιατί είναι σημαντικές για το SEO εξηγήσαμε τι είναι οι λέξεις κλειδιά και γιατί είναι σημαντικές για την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.

Σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε στις κατηγορίες των λέξεων κλειδιών, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στην πρώτη σελίδα της Google.

Οι περισσότεροι ειδικοί SEO χωρίζουν τις λεξεις κλειδια αναζητησης σε τρεις κύριες κατηγορίες:

– Head

– Body

– Long Tail Keywords.

Πάμε να δουμε την κάθε κατηγορία:

Head Keywords

Είναι συνήθως λέξεις-κλειδιά μιας λέξης με υψηλό όγκο αναζήτησης και υψηλό ανταγωνισμό (για παράδειγμα «smartphones»).

Επειδή η πρόθεση του χρήστη είναι γενική και η λέξη-κλειδί έχει τεράστιο ανταγωνισμό – και μάλιστα από εταιρείες κολοσσούς- το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να κάνετε ranking για το συγκεκριμένο keyword.

Στο παράδειγμα μας, η λέξη κλειδί που χρησιμοποιήσαμε (smartphones) μας έδωσε… 1.150.000.000 αποτελέσματα.

Λεξεις κλειδια αναζητησης Keyword google search smartphones

Βody Keywords

Οι συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά είναι 2-3 λέξεις που έχουν έναν αξιοπρεπή όγκο αναζήτησης (τουλάχιστον 2.000 αναζητήσεις ανά μήνα).

Πρόκειται για λεξεις-κλειδια αναζητησης λίγο πιο συγκεκριμένες από την πρώτη κατηγορία. Ένα παράδειγμα body keyword είναι το «τηλεοράσεις 32” προσφορά».

Αυτά τα keywords έχουν σχεδόν πάντα χαμηλότερο ανταγωνισμό αλλά -μολονότι όχι ακατόρθωτο -πάλι παραμένει δύσκολο να «χτυπήσετε» τον ανταγωνισμό.

Long Tail Keywords

Τα Long Tail Keywords είναι φράσεις 4+ λέξεων που είναι συνήθως πολύ συγκεκριμένες.

Φράσεις όπως η «βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης» και «συμπληρώματα διατροφής για τόνωση ηλικιωμένων» είναι παραδείγματα Long Tail Keyword.

Το χαρακτηριστικό των Long Tail Keywords είναι οτι έχουν χαμηλό όγκο αναζήτησης και μικρότερο ανταγωνισμό γεγονός που καθιστά ευκολότερο το να κάνετε ranking για ένα τέτοιο keyword.

Σε τι λεξεις-κλειδια αναζητησης να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας

Αν μας ρωτήσετε τώρα σε τι θα πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειες όσον αφορά στα keywords της ιστοσελίδας σας θα σας απαντούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη: Στοχεύστε τις προσπάθειες σας σε BODY KEYWORD και LONG TAIL KEYWORD.

Ο λόγος είναι απλός.

Τα Head keywords είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί όροι και αν μιλάμε για eshop ή εταιρική ιστοσελίδα το ενδιαφέρον του χρήστη – αγοραστή είναι ακόμη στην αρχή.

Δεν πρόκειται η επίσκεψη του στην ιστοσελίδα σας να οδηγήσει σε convertion. Στην πραγματική ζωή είναι αυτό που λέμε «δεν ξέρω ακριβώς τι θέλω, θα κάνω μια βόλτα στα μαγαζιά».

Τα body keywords είναι πιο συγκεκριμένα, ενώ στο ερώτημα του χρήστη – δυνητικού πελάτη περιλαμβάνεται και η πρόθεση του.

Στο παράδειγμα μας λίγο πιο πάνω, ο χρήστης αναζητά μια τηλεόραση 32’’ που να είναι σε προσφορά, δεν αναζητά γενικά μια τηλεόραση.

Long Tail Keywords: Ευκολότερο ranking, αλλά με χαμηλό όγκο αναζήτησης

Οι περισσότερες στρατηγικές SEO σήμερα πραγματοποιούνται με την χρήση Long tail keywords για τον απλούστατο λόγο ότι το ranking έρχεται πιο εύκολα.

Ωστόσο, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ανάλογα με τον κλάδο και ανταγωνισμό που έχετε ίσως πρέπει να βελτιστοποιήσετε τις σελίδες σας και για τα δυο είδη keyword.

Και αυτό γιατί, όπως προαναφέραμε, τα Long tail keywords έχουν χαμηλό όγκο αναζήτησης.

Που σημαίνει ότι για να λαμβάνετε έναν αξιοπρεπή αριθμό επισκέψεων στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να γράψετε περιεχόμενο, χρήσιμο και ποιοτικό για δεκάδες long tail keyword.

Και το καθένα από αυτά πρέπει να βελτιστοποιηθεί γύρω από μια λέξη-κλειδί. Πως;

Κάπως έτσι:

keyword usage moz blog

Πηγή: moz.com

Αλλά και εδώ μην τον παρακάνετε… Το Keyword stuffing τιμωρείται από τις μηχανές αναζήτησης

Και όπως λέμε πάντα: Γράψτε για τον Αναγνώστη και όχι για την Μηχανή Αναζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ