Πρωτη θεση google και mobile first indexingΟ… ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ πρωτη θεση Google περνάει πλέον μέσα και από την βελτιστοποίηση της mobile εκδοχής του ιστότοπού σας.

Όσοι ασχολείστε λίγο με το SEO το γνωρίζετε ήδη. Οι υπόλοιποι μάλλον το έχετε συμπεράνει από την χρήση που κάνετε εσείς οι ίδιοι στις συσκευές σας.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ποσοστό της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων από κινητές συσκευές (smartphones και tablets) έχει ξεπεράσει το ποσοστό του desktop (57% – 43 σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όπως αναφέρουμε και παρακάτω), μάλλον γίνεται κατανοητό ότι η βελτιστοποίηση της mobile εκδοχής της ιστοσελίδας είναι πλέον απαραίτητη.

Mobile first indexing σε πλήρη εφαρμογή

Και αφού τελειώσαμε με τον πρόλογο, μια ερώτηση: Μήπως λάβατε αυτήν τη εβδομάδα ειδοποίηση από την Google ότι ο ιστότοπος σας έχει ενεργοποιηθεί για mobile-first indexing;

Πιθανότατα η απάντηση είναι «Ναι» καθώς μέσα στην εβδομάδα (σ.σ. Σεπτέμβριος 2018) η Google έστειλε τις σχετικές ειδοποιήσεις σε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό webmasters.

Φαίνεται ότι αυτή η «παρτίδα» ειδοποιήσεων είναι με διαφορά η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τότε που άρχισαν επίσημα να αποστέλλουν αυτούς τους τύπους ειδοποιήσεων που αφορούν στο mobile first indexing.

Αναλυτικά, ολόκληρο το κείμενο που έφτασε στα email των webmasters έχει ως εξής:

«Mobile-first indexing enabled for (αναφορά διεύθυνσης ιστότοπού)

Προς τον κάτοχο του ( ),

»Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να δείτε περισσότερη επισκεψιμότητα στα αρχεία καταγραφής σας από το Googlebot Smartphone. Επίσης, μπορεί να δείτε ότι τα αποσπάσματα στα αποτελέσματα της Αναζήτησης Google δημιουργούνται πλέον από την έκδοση του περιεχομένου σας για κινητά.

»Παρασκήνιο: Η ευρετηρίαση με προτεραιότητα στα κινητά σημαίνει ότι το Googlebot θα χρησιμοποιεί πλέον για ευρετηρίαση και κατάταξη την έκδοση του ιστοτόπου σας για κινητά, έτσι ώστε να βοηθάει πιο αποτελεσματικά τους χρήστες μας (που χρησιμοποιούν κυρίως κινητά) να βρουν αυτό που ψάχνουν.

»Τα συστήματα ανίχνευσης, ευρετηρίασης και κατάταξης της Google χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν την έκδοση για υπολογιστές του περιεχομένου του ιστοτόπου σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τους χρήστες που πραγματοποιούν αναζήτηση από κινητά, σε περιπτώσεις όπου η έκδοση για υπολογιστές είναι διαφορετική από την έκδοση για κινητά.

»Η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι οι εκδόσεις του ιστοτόπου σας για κινητά και υπολογιστές είναι συγκρίσιμες.»

Πρωτη θεση google και ranking σε mobile συσκευές

Τι είναι, όμως, το mobile first indexing και πως επηρεάζει την κατάταξη των αποτελεσμάτων στις μηχανής αναζήτησης και την διεκδίκηση για την πρωτη θεση google;

Η Google έχει εξηγήσει ότι τα συστήματα ανίχνευσης, ευρετηρίασης και κατάταξης χρησιμοποιούν την έκδοση του περιεχομένου μιας σελίδας για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Τι ειναι mobile first indexing

Ωστόσο, όταν συγκεκριμένη εκδοχή είναι πολύ διαφορετική από την έκδοση για κινητά, όπως πιθανότατα θα έχετε διαπιστώσει και εσείς οι ίδιοι όταν αναζητάτε κάτι από το κινητό σας, ξεκινούν τα προβλήματα.

«Η πρώτη ευρετηρίαση για κινητά σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε για ευρετηρίαση και κατάταξη την έκδοση της σελίδας για κινητά, για να βοηθήσουμε τους χρήστες μας – κυρίως αυτούς που χρησιμοποιούν smartphone και γενικά mobile συσκευές – να βρουν αυτό που αναζητούν», αναφέρει η Google.

Με λίγα λόγια, η Google «σκανάρει» τον ιστό όπως θα το έκανε ένας browser για mobile συσκευές, σε αντίθεση με τον τρόπο που θα το έκανε ένα πρόγραμμα περιήγησης για υπολογιστές.

Πώς επηρεάζει την κατάταξη σας;

Πώς επηρεάζει το mobile first indexing την κατάταξη σας; Η Google λέει ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στις βαθμολογίες σας.

Αν όμως το περιεχόμενο του ιστότοπού σας είναι πολύ διαφορετικό από τον επιτραπέζιο υπολογιστή σε σχέση με το κινητό, τότε μπορεί να επηρεάσει την θέση των σελίδων στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στην αναζήτηση Google.

Με λίγα λόγια, αν η ιστοσελίδα σας βρίσκεται στην «πρωτη θεση google», μάλλον δεν θα βρίσκεται για πολύ ακόμη.

Σύμφωνα με το Google Webmasters, ο ιστότοπός σας δεν χρειάζεται να είναι φιλικός προς το κινητό ή responsive ώστε να συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία ευρετηρίασης για τα κινητά.

Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι ιστότοποι που μετακινήθηκαν στην πρώτη ευρετηρίαση για κινητά ήταν site μόνο για υπολογιστές.

Ωστόσο, η τελευταία πρόταση από το σχετικό tweet κάνει όλη την διαφορά:

Ιστοσελιδες φιλικές προς κινητες συσκευες - Google webmaster tweet

«Είναι καιρός να μετακινηθείτε από την desktop εκδοχή και στην mobile».

Ωρα για ανανέωση του site σας

Αν έχετε responsive site και είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης (ναι, μπορεί να είναι responsive και να μην είναι φιλικό) και το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε αυτό είναι το ίδιο με την desktop εκδοχή του ιστότοπού σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.

Αν όμως δεν συμβαίνει αυτό ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το site σας. Κι αυτό γιατί η ύπαρξη μη φιλικής εκδοχής μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο ranking του site σας στην mobile έκδοση και εξαιτίας αυτού να επηρεαστεί και η desktop εκδοχή.

Ωστόσο, από μόνη της, η μετάβαση στην πρώτη ευρετηρίαση για κινητά δεν σας δίνει καλύτερη κατάταξη στην αναζήτηση Google.

Αυτό αναφέρει και το tweet από το λογαριασμό Google Webmasters :

To mobile first indexing δεν αποτελει παράγοντα κατάταξης

Αν το εταιρικό σας site δεν είναι mobile friendly ξεκινήστε την ανανέωση άμεσα διότι όσοι ανταγωνιστές σας έχουν responsive ιστοσελίδες, σίγουρα θα βρεθούν πιο πάνω από εσάς στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης σε κινητές συσκευές.

Το 50% των ηλεκτρονικών συναλλαγών γίνεται με κινητές συσκευές

Κι αν αυτό δεν σας έπεισε, ας προσθέσουμε ένα στατιστικό που μπορεί να σας αλλάξει γνώμη:

Οι συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου αντιπροσωπεύουν αυτη την στιγμή το 50% των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την επισκόπηση του Global Business Review της Criteo για το 2ο τρίμηνο του 2018.

Οι συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου αντιπροσωπεύουν αυτη την στιγμή το 50% των ηλεκτρονικών συναλλαγώ

Η έκθεση αναλύει τις δραστηριότητες, τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις των αγοραστών σε όλες τις συσκευές και τα περιβάλλοντα περιήγησης χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 5.000 λιανοπωλητές σε περισσότερες από 80 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή οι αγορές μέσω κινητών δεν παρουσιάζουν ενδείξεις επιβράδυνσης σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Επί του παρόντος, η Βόρεια Ευρώπη και η Ιαπωνία είναι ηγέτες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους λιανοπωλητές των ΗΠΑ να αυξήσουν το μερίδιό τους στις κινητές συναλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Πώς να να ελέγξετε αν έχετε mobile friendly site

Αυτό είναι το πιο εύκολο: Μεταβείτε στο σχετικό εργαλείο της google, γράψτε στο σχετικό πεδίο αναζήτησης το url της ιστοσελίδας σας και σε λίγα δευτερόλεπτα θα πάρετε την απάντηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ