Ποιος ειναι ο ορισμος του SEO;

Τι διαφορά έχει το οργανικό από το πληρωμένο αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης; Τι είναι το robots.txt;

Υπάρχουν ερωτήσεις για το SEO που τις ακούμε συχνά.

Αποφασίσαμε, λοιπόν,  να συγκεντρώσουμε 12 – για αρχή – και να γράψουμε συντομες απάντησεις.

Ξεκινάμε απο τα βασικά:

1) Ορισμος του SEO – Τι είναι το SEO;

Ένας ορισμoς του SEO, με απλά λόγια, είναι ο εξής: SEO σημαίνει βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.

Αναφέρεται σε τεχνικές που βοηθούν τον ιστότοπό σας να γίνει πιο ορατός στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης για τους χρήστες που αναζητούν το εμπορικό σήμα, το προϊόν ή την υπηρεσία σας μέσω μηχανών αναζήτησης (Google, Bing κ.α.)

2) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των οργανικών αποτελεσμάτων και των paid (πληρωμένων);

Τα οργανικά αποτελέσματα είναι τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης δωρεάν, με βάση τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να «σκανάρουν» το διαδίκτυο.

Τα πληρωμένα (paid) αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται στο πάνω ή στο κάτω μέρος -και παλιότερα στα δεξιά- της σελίδας.

Αυτοί είναι σύνδεσμοι για τους οποίους οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν για να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Π.χ. Η διαφήμιση στην Google γίνεται μέσω του Google Adwords.

3) Πρέπει στο όνομα του domain να υπάρχει λέξη-κλειδί;

Πρόκειται για συνηθισμένη ερώτηση στην οποία η απάντηση είναι: Δεν θα ήταν κακό να περιέχει την βασική λέξη κλειδί σας, αλλά μην επιλέξετε domain name με αυτό το κριτήριο.

Εάν το όνομα της εταιρείας σας περιέχει μια λέξη-κλειδί είναι καλό.

Αν είστε για παράδειγμα οδοντίατρος και κλείσετε το domain name “odontiatros-Tade-Deina”, είναι ΟΚ. Μην κλείσετε όμως ένα domain του τύπου “odontiatrosstinkifisiatadedeina”…

4) Πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσω την βασική λέξη-κλειδι (focus-keyword) στην σελίδα μου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ή συγκεκριμένο ποσοστό (ανάλογα με τον αριθμό των λέξεων του κειμένου που υπάρχει στην σελίδα) βάσει του οποίου πρέπει να εμφανίζεται η λέξη-κλειδί σε μια σελίδα.

Focus keyword

Το keyword density στο plugin του Υoast για την βασική λέξη-κλειδί (Focus Keyword) την οποία στοχεύετε αποτελεί μια καλή ένδειξη ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ το παρακάνετε με τις λέξεις- κλειδιά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το κείμενο σας να γίνει λίγο πιο… βαρετό αλλά και η συγκεκριμένη σελίδα να κινδυνεύσει να τιμωρηθεί από την Google.

Το keyword stuffing, δηλαδή η χρησιμοποίηση μιας λέξης-κλειδί πάρα πολλές φορές, δεν λειτουργεί πια.

Ωραία αλλά αυτά, θα μου πείτε, αλλά πρακτικά τι πρέπει να κάνω;

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι:

Να γράφετε περιεχόμενο για τον Αναγνώστη σας και Όχι για την μηχανή αναζήτησης.

Οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να εμφανίζονται με φυσικό τρόπο μέσα στο κείμενο σας.

5) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ internal (εσωτερικών) και inbound links (εισερχομενων);

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι (internal links)είναι σύνδεσμοι από μια σελίδα σε μια άλλη σελίδα στον ιστότοπό σας. Τα inbound links (ή backlinks), είναι τα links που οδηγούν στην ιστοσελίδα σας από έναν άλλο ιστότοπο.

Και τα δύο είναι σημαντικά για το SEO, με τα δεύτερα, δηλαδή τα inbound links να είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την κατάταξη των σελίδων σας στην Google και ο πιο σημαντικός παράγοντας του OFF PAGE SEO.

6) Πόσα internal links χρειάζεται να έχει μια σελίδα;

Ισχύει ό,τι γράψαμε παραπάνω για τις λέξεις -κλειδιά: Αν οι εσωτερικοι σύνδεσμοι είναι χρήσιμοι για την εμπειρία του χρήστη-επισκέπτη της σελίδας, χρησιμοποιήστε τους. Αν όχι, να τους αποφύγετε.

7) Πρέπει να γνωρίζω να γράφω κώδικα για να κάνω μόνος μου  SEO;

Δεν χρειάζεται να είστε προγραμματιστής και να ξέρετε να γράφετε κώδικα για να βελτιώσετε ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που αφορά στην βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τεχνικά στοιχεία στο SEO για τα οποία θα χρειαστείτε πολύ βασικές γνώσεις.

robots.txt και meta

8) Τι είναι το robots.txt;

Το robots.txt είναι ένα αρχείο που δίνει στις μηχανές αναζήτησης πληροφορίες σχετικά με το ποιες σελίδες στον ιστότοπό σας επιθυμείτε να ευρετηριαστούν και να φαίνονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μπορείτε να δείτε αυτή τη σελίδα αν μετά το domain σας πληκτρολογήσετε /robots.txt πχ. mydomain.gr/robots.txt

9) Τι είναι το αρχείο sitemap.xml;

Το αρχείο sitemap.xml είναι το ευρετήριο όλων των σελίδων στον ιστότοπό σας. Περισσότερα για το αρχείο αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό post: Χαρτης ιστοτοπου: Δημιουργία και καταχώρηση στη Google

10) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ευρετηρίασης (indexing) και ανίχνευσης (crawling);

Όταν τα bot των μηχανών αναζήτησης επισκέπτονται τον ιστότοπό σας, τον ανιχνεύουν (crawling) και καθώς τον ανιχνεύουν προχωρούν στην ευρετηρίαση του περιεχόμενου (indexing) που θα εμφανίζεται στη αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι πολλές φορές αν και γίνεται ανίχνευση, δεν γίνεται ευρετηρίαση ολόκληρου του περιεχόμενου.

11) Πώς μπορώ να δω τις σελίδες που είναι ευρετηριασμένες;

Είναι εύκολο. Άπλα πληκτρολογήστε στην αναζήτηση πχ της Google “site:www.yourdomain.com” για να δείτε τις σελίδες που έχουν ευρετηριαστεί.

12) Γιατί χρειάζομαι alt text στις εικόνες;

Οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να διαβάσουν εικόνες, αλλά μπορούν να διαβάσουν κείμενο.

Το alt text που γράφετε στο σχετικό πεδίο βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι απεικονίζουν οι εικόνες.

Επιπλέον, αν για κάποιο λόγο η εικόνα δεν φορτώνεται, οι χρήστες μπορούν ακόμα να μάθουν τι είναι η εικόνα διαβάζοντας το alt text.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ