Γιατί τα εγνωσμένης αξίας site σημειώνουν καλυτερη καταταξη στην google; Για ποιο λόγο οι «μεγάλες» ιστοσελίδες εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Θα έχετε ακούσει πολλούς λόγους όπως ότι έχουν μεγαλύτερο domain authority, περισσότερη επισκεψιμότητα, καλύτερο page authority, παλαιότητα του site, κάποια από αυτά ή όλα αυτά μαζι… Η λίστα είναι μεγάλη.

Αλλά ποια είναι η απάντηση;

Ο John Mueller της Google ρωτήθηκε για ποιο λόγο το περιεχόμενο που δημοσιεύουν γνωστά και μεγάλα site έχει την τάση να κατακτά και τις προνομιακές θέσεις της πρώτης τριάδας (ή δεκάδας αν θέλετε) στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Είναι θέμα “δυναμικής” του domain η καλυτερη καταταξη στην Google;

Η ερώτηση που του έγινε ήταν: Γιατί τα άρθρα από μεγάλους ιστότοπους λαμβάνουν σταθερά τις πρώτες θέσεις την google;

Ο Mueller πρόσφερε μια λίγο πιο γενική εξήγηση για ποιο λόγο η Google δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μερικούς ιστότοπους ώστε να τους κατατάσσει με συνέπεια στην κορυφή.

Ανέφερε δε ότι η καλυτερη καταταξη στην google δεν σχετίζεται πάντα με το domain name και την «δυναμική» του.

«Είναι περισσότερο θέμα δημοσίευσης νέου περιεχομένου (σ.σ εννοεί «φρέσκου» περιεχόμενου) … Αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή και η κατάταξη βασίζεται περισσότερο σε αυτό […] Είναι κάτι που με ρωτάνε συχνα. Αν πρέπει, δηλάδη, να κάνεις blogging, αν πρέπει να γράφεις πέντε ή δέκα άρθρα την ημέρα και τετοιες ερωτησεις».

»Όπως το βλέπουμε εμείς, το θέμα δεν έχει να κάνει με το αν δημιουργείτε πολλά άρθρα κάθε ημέρα… αλλά περισσότερο είναι θέμα ότι αν έχετε «φρέσκο» περιεχόμενο, το οποίο είναι πραγματικά σημαντικό για κάποιους χρήστες αυτή τη στιγμή. Αν συμβαίνει αυτό, θα το δείξουμε. Δεν είναι ότι το ίδιο το blogging είναι κάτι που από μόνο του μπορεί να ανεβάσει μια ιστοσελίδα ψηλότερα στα αποτελέσματα. Αλλά σε ποιο βαθμό το νέο περιεχόμενο είναι σχετικό με τις αναζητήσεις των χρηστών».

Εκτός από την Ποσότητα και την Ποιότητα υπάρχει και η Συνάφεια

Υπάρχει μια προσέγγιση στο θέμα της δημιουργίας περιεχομένου που φαίνεται να επικεντρώνεται στην ποσότητα και την ποιότητα, αλλά αφήνει έξω το μέρος που αφορά στην συνάφεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο που επικεντρώνεται στη συνάφεια και προσφέρει απαντήσεις στο ερώτημα του χρήστη είναι καλύτερο.

Αυτό που λέει Mueller είναι ότι πριν την δημιουργία περιεχομένου πρέπει να πραγματοποιείται λίγη έρευνα για το τι θα μπορούσε να αφορά τους χρήστες μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Ας σημειωθεί πάντως ότι ο Mueller δεν ανέφερε τίποτα για λέξεις-κλειδιά και ενθάρρυνε τον χρήστη που έκανε την παραπάνω ερώτηση να επικεντρωθεί στην δημιουργία περιεχόμενου σχετικού με τα ερωτήματα του χρήστη.

Ωστόσο, όπως μάλλον παρατηρήσατε ήδη, δεν απάντησε ούτε στο αρχικό μας ερώτημα:

Πως γίνεται τα μεγάλα site να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις;

Το ίδιο παρατηρησε και ο χρήστης στο Google Webmaster Hangout που έκανε την αρχική ερώτηση.

Οπότε ξαναρώτησε:

«Αν εγώ στην δική μου σελίδα μου ξεκινήσω το blogging θα έχω τα ίδια αποτελέσματα;»

«Περίπου ναι … υπάρχουν πάντα κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που επηρεάζουν αναφορικά με το να βρούμε το περιεχόμενο γρήγορα, να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι ένας ιστότοπος δημιουργεί περιεχόμενο υψηλής ποιότητας κ.α. Επομένως, υπάρχουν κάποιες… πρόσθετες πληροφορίες που συλλέγουμε για την ιστοσελίδα στο σύνολό της», είπε ο Mueller.

Ουσιαστικά αυτό που λέει ο Webmaster Trends Analyst της Google είναι οτι δεν μπορείτε απλά να δημιουργείτε περιεχόμενο και να περιμένετε να κάνει ranking άμεσα.

Υπάρχει μια διαδικασία την οποία ακολουθεί η Google για να καταλαβαίνει ότι ένας ιστότοπος είναι καλός για κατάταξη στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

καταταξη ιστοσελιδων στα αποτελεσματα αναζητησης της google

Απαιτείται χρόνος για να κάνεις ranking στην Google

Ο Mueller αναφέρθηκε στις “πρόσθετες πληροφορίες” που συλλέγει η Google προκειμένου να προσδιορίσει ότι ένας ιστότοπος δημιουργεί περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα.

Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα της Google είναι τόσοι πολλοί που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε (υπάρχουν βέβαια 3 σημαντικοί παράγοντες που έχουν επιβεβαιωθεί απο την google).

«Απαιτείτε κάποιος χρόνος ώστε να κατανοήσουμε ότι ένας ιστότοπος παράγει αρκετά καλό περιεχόμενο και θα πρέπει να τον ελέγχουμε τακτικά για να σιγουρευτούμε ότι δεν χάνουμε καμία από τις ενημερώσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Google.

Τι κρατάμε από τις απαντήσεις του Mueller; Τρία πράγματα:

1. Δεν αρκεί απλά να δημιουργήσετε περιεχόμενο.

2. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι σχετικό με την πρόθεση του χρήστη σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα.

3. Η καλυτερη καταταξη στην Google δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ