ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ της Google (εμφανιζονται στα αποσπάσματα – snippets) θεωρείται ότι παίζουν ένα μικρό ρόλο στο CTR (Click Through Rate) των ιστοσελίδων.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι χρήστες τείνουν να κάνουν κλικ σε αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί πιο πρόσφατα, δηλαδή, σε φρέσκο περιεχόμενο,  έναντι άρθρων που έχουν προγενέστερη ημερομηνία δημοσίευσης (συνήθως μιλάμε για διαφορές σε χρόνια).

Ημερομηνιες στα αποτελεσματα αναζητησης - date snippets google

Για αυτό και ενδεχομένως να έχετε ακούσει ή διαβάσει για την προτροπή, για λόγους SEO, να ρυθμίσετε τις σελίδες σας να δείχνουν την ημερομηνία τροποποίησης ενός άρθρου και όχι την ημερομηνία δημοσίευσης.

Πως αντιμετωπίζει, όμως, η Google αυτές τις δυο ημερομηνίες;

Goοgle και ημερομηνία δημοσίευσης/τροποποίησης ενός άρθρου

Ο John Mueller της Google δήλωσε σε Webmaster Central hangout ότι η Google μπορεί να εμφανίσει είτε την αρχική ημερομηνία δημοσίευσης μιας σελίδας είτε την τελευταία ημερομηνία τροποποίησης στα αποσπάσματα που εμφανίζονται στην σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι ευέλικτοι» σχετικά με αυτές τις ημερομηνίες.

Αν το περιεχόμενο αλλάξει ουσιαστικά, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την ημερομηνία τροποποίησης αντί της πρώτης ημερομηνίας δημοσίευσης.

fresh-contect-google-dates-snippets

Πηγή: Moz

Οι αλλαγές στο περιεχόμενο ορίζουν τις ημερομηνιες στα  αποτελεσματα αναζητησης

Αναλυτικά, η ερώτηση που του έγινε ήταν: «Γιατί τα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζουν μερικές φορές ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης αντί για την τελευταία ημερομηνία και ώρα τροποποίησης; Δεν θα ήταν χρήσιμο για τον χρήστη να το κάνει αντίστροφα;»

Η απάντηση του Webmaster Trends Analyst της Google ήταν:

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίοι μερικές φορές διαφωνούμε με την «ομάδα ημερομηνιών» (σ.σ. Δεν υπάρχει λάθος στην μετάφραση – προφανώς υπάρχει και date team στην google…).  Αλλά υπάρχουν καλά επιχειρήματα και από τις 2 πλευρές.

Έτσι, μερικές φορές νιώθουμε ότι η αρχική ημερομηνία έχει νόημα για την εμφάνιση, μερικές φορές είναι λογικό να δείξουμε την τελευταία ημερομηνία τροποποίησης, κατά την οποία γνωρίζουμε ότι σε αυτήν τη σελίδα κάτι άλλαξε σημαντικά το οποίο επηρεάζει αυτό που αναζητά ο χρήστης.

Πιστεύω ότι υπάρχουν επιχειρήματα που θα μπορούσαν να τεθούν και από τις δυο πλευρές. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να είμαστε λίγο ευέλικτοι εκεί με τους αλγόριθμους».

Φρέσκο περιεχόμενο και αλγόριθμος αναζήτησης

Αναφέραμε την φημολογία που λέει ότι η Google προτιμά το «φρέσκο» περιεχόμενο.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί SEO θεωρούν ότι οι ημερομηνιες στα αποτελεσματα αναζητησης αποτελούν  και «σήμα», το οποίο λαμβάνει υπόψη της η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο στον αλγόριθμο της(περιλαμβάνεται δε στην λίστα με τους παράγοντες κατάταξης που προσμετρά ο αλγόριθμος).

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, συμφώνα με τον Mueller δεν ισχύει, αν και ο spokesman της Google για θέματα webmaster έχει δηλώσει ότι πραγματοποιείται συχνότερη ευρετηρίαση σε νέες σελίδες περιεχομένου.

Ωστόσο, άλλο πράγμα η ευρετηρίαση και άλλο η κατάταξη.

Η παραπάνω δήλωση έγινε στο Twitter. Ο John Mueller ρωτήθηκε αν «η Google προτιμά ” φρέσκο ” περιεχόμενο» και έδωσε την εξής – μονολεκτική- απάντηση: «Οχι».

ημερομηνιες στα αποτελεσματα αναζητησης - φρεσκο περιεχομενο google

Περισσότερες σύντομες ειδήσεις για το SEO και την Google μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική κατηγορία: GOOGLE NEWS

Περισσότερα για το SEO ιστοσελίδων – σε πιο επεξηγηματικά άρθρα – μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία: SEO BLOG

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ