O εκπρόσωπος της Google, Danny Sullivan (Google’s public search liaison) δημοσίευσε μια σειρά από tweets σχετικά με τις πρόσφατες ενημερωσεις στον αλγοριθμο αναζητησης της Google.

Πολλοί SEOs και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων παρατήρησαν σημαντικές αυξομειώσεις στην επισκεψιμότητα αναζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό οδήγησε σε πολλές εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει και τελικά ο Sullivan με σειρά tweets ξεκαθάρισε λίγο τα πράγματα.

Ακολουθεί μια περίληψη στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Google:

#1 Η Google κάνει ενημερώσεις κάθε μέρα

Η Google συνήθως πραγματοποιεί μία ή περισσότερες ενημερώσεις κάθε μέρα με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Οι περισσότερες δεν αποτελούν αξιοσημείωτες αλλαγές, αλλά βοηθούν τη Google να βελτιωθεί παρόλα αυτά.

#2 Η Google επιβεβαιώνει τις μεγάλες ενημερωσεις στον αλγοριθμο αναζητησης

Όταν η Google κυκλοφορεί μια ενημερωμένη έκδοση που αναμένει ότι θα παρατηρηθεί από την πλειοψηφία των κατόχων ιστοσελίδων, θα επιβεβαιώσει αυτές τις ενημερώσεις.

Ο Sullivan αναφέρει ως παράδειγμα το update που αφορούσε στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητές συσκευές, η οποία ανακοινώθηκε μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.

#3 Τι συμβαίνει με τα Broad Core Updates

Η Google πραγματοποιεί περιστασιακά Broad Core Updates που επηρεάζουν ολόκληρο τον αλγόριθμο αναζήτησης της Google.

Ενημερωσεις στον αλγοριθμο αναζητησης(Sullivan tweet)

Θα ενημερώσει επίσης για τις βασικές ενημερώσεις, ωστόσο, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να “διορθώσουν”.

Τρεις βασικές ενημερώσεις έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φέτος (2018): τον Απρίλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Μπορείτε να βρείτε ενα timeline των ενημερώσεων στον αλγόριθμο της Google στην ιστοσελίδα moz.com

#4 Τι να κάνετε μετά από μια βασική ενημέρωση; Δημιουργήστε καλύτερο περιεχόμενο

Ο Sullivan ανέφερε επίσης  τις συνηθισμένες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε μετά την ενημέρωση του πυρήνα του αλγόριθμου.

Sullivan(Google): Δημιουργήστε καλυτερο περιεχόμενο (ενημερωσεις στον αλγοριθμο αναζητησης)

«Καταλαβαίνουμε ότι όλοι όσοι καταγράφουν πτώση μετά από μια βασική αλλαγή ενημέρωσης μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Σας προτείνουμε να εστιάσετε στο να προσφέρετε το καλύτερο περιεχόμενο που μπορείτε. Αυτό είναι που οι αλγόριθμοι μας επιδιώκουν να ανταμείψουν”.

Επιπλέον, προτείνει να ρίξετε μια ματιά στις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα των αναζητήσεων της Google, ως σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου.

#5 Οι Eλεγκτές ποιότητας αναζήτησης (Search quality raters) δεν επηρεάζουν τον αλγόριθμο

Καταλήγοντας αναφορικά με τις ενημερωσεις στον αλγοριθμο αναζητησης ο Sullivan αναφέρθηκε και στους ελεγκτές ποιότητας Αναζήτησης τονίζοντας ότι δεν επηρεάζουν τον τρόπο κατάταξης των σελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η δουλειά τους είναι να βλέπουν τις σελίδες και να κάνουν σχόλια σχετικά με το αν οι αλγόριθμοι της Google φαίνεται να παρέχουν καλά αποτελέσματα.

Τα δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται στους αλγορίθμους της Google,  είπε ο Sullivan.

Πρόσθεσε δε ότι  η κατανόηση του πώς οι ελεγκτές ποιότητας Αναζήτησης αξιολογούν το καλό περιεχόμενο, μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να μάθουν πώς να βελτιώσουν το δικό τους περιεχόμενο και κατά συνέπεια  να εμφανίζονται πιο ψηλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων της αναζήτησης της Google.

Μέτρηση ποιότητας αποτελεσμάτων αναζήτησης

Η Google συνεργάζεται με εξωτερικούς ελεγκτές ποιότητας Αναζήτησης για τη μέτρηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης σε συνεχή βάση.

Google: Ελεγκτες ποιότητας αναζήτησης search quality raters

Οπως τονίζεται στο σχετικό σημείωμα, «Οι ελεγκτές αξιολογούν εάν ένας ιστότοπος παρέχει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό που αναζητούν οι χρήστες που κάνουν κλικ πάνω του και αξιολογεί την ποιότητα των αποτελεσμάτων βάσει της εξειδίκευσης, της αυθεντικότητας και της αξιοπιστίας του περιεχομένου».

»Αυτές οι αξιολογήσεις δεν επηρεάζουν άμεσα την κατάταξη, αλλά μας βοηθούν να κάνουμε μια συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων μας και να βεβαιωθούμε ότι πληρούν ένα υψηλό επίπεδο για τους χρήστες της Αναζήτησης Google σε όλο τον κόσμο».

»Για να διασφαλίσουμε μια συνεπή προσέγγιση, δημοσιεύουμε τις Οδηγίες ελεγκτών ποιότητας Αναζήτησης, ώστε να παρέχουμε στους εν λόγω αξιολογητές καθοδήγηση και παραδείγματα κατάλληλων αξιολογήσεων».

«Θα διαπιστώσετε ότι, ενώ η αξιολόγηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων μπορεί να ακούγεται απλή, υπάρχουν πολλές περίπλοκες περιπτώσεις που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, επομένως τα σχόλια αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας για τους χρήστες», καταλήγει η Google.

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 14/10/2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ