ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ της Google σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Google, Danny Sullivan (Google’s public search liaison) με αποτέλεσμα άλλες ιστοσελίδες να δουν πτωση επισκεψιμοτητας και άλλες μικρή αύξηση.

«Ο βασικός μας αλγόριθμος ενημερώνεται συνεχώς. Για σημαντικές ενημερώσεις, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τα νέα για όσους βρίσκονται στο @searchliaison, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Δεν είχαμε μια σημαντική ενημέρωση τέτοιου είδους, αλλά αυτή την εβδομάδα είχαμε μια μικρότερη», είπε ο Sullivan.

Νεο update -danny sullivan twitter

Μολονότι ο Sullivan αναφέρθηκε σε μια “μικρή” ενημέρωση στον αλγόριθμό αναζήτησης της google, μάλλονήταν αρκετά μεγάλη για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στις κοινότητες και στα blog των ειδικών SEO.

Αυξομειώσεις στην επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων

Πολλοί στην κοινότητα αναφέρουν ότι η ενημέρωση έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις στην επισκεψιμότητα των ιστότοπων.

Οι SEOs και οι webmasters βλέπουν σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις στην κυκλοφορία μέσω των αποτελεσμάτων αναζήτησης της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.

semrush serps update algorithm-september-2018

Πηγή: SEMRUSH

Αυτό που συζητήθηκε περισσότερο  είναι το γεγονός ότι οι ιστότοποι που “χτηπήθηκαν” από την μεγάλη ενημέρωση του αλγόριθμου του Αυγούστου και είδαν σημαντική πτωση επισκεψιμοτητας, αρχίζουν σιγά-σιγά να ανακάμπτουν.

Ο John Mueller της Google έδωσε πρόσφατα κάποιες συμβουλές για όσους επιθυμούν να ανακάμψουν από την ενημέρωση του βασικού αλγόριθμου του Αυγούστου.

Ο Mueller ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ώστε η Google να επεξεργαστεί τις συνιστώμενες αλλαγές στις ιστοσελίδες που σημείωσαν πτωση επισκεψιμοτητας  από το update.

Έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από την ενημέρωση του βασικού αλγορίθμου του Αυγούστου.

Αυτό θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό για όσους εξακολουθούν να περιμένουν να επανέλθουν στα  SERPs μετά τις όποιες αλλαγές έκαναν στις σελίδες τους προκειμένου να ανακάμψουν μετά το update.

Πτωση επισκεψιμοτητας και πώς να ανακάμψετε από το update του αλγoριθμου

«Σχετικά με την τελευταία μεγάλη ενημέρωση στον αλγόριθμό, πόσο σύντομα μπορούμε να δούμε αλλαγές αφού διορθώσουμε το περιεχόμενο που δεν ικανοποιούσε την πρόθεση των χρηστών; Είναι τρεις μήνες; Παραπάνω;»

Αυτή ήταν ερώτηση την οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Webmaster Trends Analyst της Google, John Mueller  σε ένα  Google Webmaster Central hangout.

Όταν πρόκειται για αυτές τις ενημερώσεις βασικών αλγορίθμων, ο Mueller τονίζει ότι δεν πρόκειται για επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων.

Αντίθετα, η Google ενδιαφέρεται περισσότερο για το πόσο συναφές είναι το περιεχόμενο σε ερωτήματα των χρηστών.

συναφες περιεχομενο-relevant content google

Οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν, οπότε ίσως η συνάφεια του περιεχομένου ενός ιστότοπου έχει εξαντληθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι ιδιοκτήτες ιστότοπων θα πρέπει να δουν με πιο καθαρή και ειλικρινή ματιά το περιεχόμενο που έπεσε στην κατάταξη μετά την ενημέρωση του Αυγούστου.

Στην συνέχεια, δείτε πως μπορείτε να κάνετε αυτό το περιεχόμενο πιο συναφές με τα ερωτήματα για τα οποία έκανε ranking πριν το update.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη βελτίωση, ενδέχεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την επεξεργασία των αλλαγών από την Google.

«Είναι μια συνεχής διαδικασία χωρίς σταθερό χρονοδιάγραμμα», είπε ο Mueller.

Έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες των site είναι να βελτιώσουν τη συνάφεια του περιεχομένου τους.
Από εκεί, θα μπορούσε να πάρει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ώστε οι αλλαγές να εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η απάντηση του Mueller στο Google webmaster hangout

Αναλυτικά η απάντηση του Mueller σε Google Webmaster Central hangout έχει ως εξής:

john mueller google webmasters central hangout

«Γενικότερα, οι μεγάλες ενημερώσεις που κάνουμε και αφορούν στην αναζήτηση, όπως αυτή η βασική ενημέρωση στον πυρήνα του αλγόριθμου (core update ) δεν είναι θέμα τύπου “κοιταμε τα site και λέμε ότι αυτό είναι κακό και αυτό πρέπει να διορθωθεί “.

»Είναι περισσότερο κάτι σαν: “Ίσως αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ήταν πριν”.

»Έτσι, ως webmaster, θα μπορούσατε να το εκλάβετε αυτό και να πείτε: “πρέπει να διορθώσω διάφορα πράγματα για να κάνω το site μου πιο συναφές (σ.σ. με το ερώτημα αναζήτησης)”

»Αλλά, όπως το βλέπουμε εμείς, δεν είναι περίπτωση που “κάτι χάλασε και αν διορθώσετε αυτές τις πέντε γραμμές στη συνέχεια θα επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό”.

»Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι δείξετε ότι το περιεχόμενο σας είναι συναφές στα ερωτήματα αναζήτησης.

»Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα.

»Είναι μία συνεχής διαδικασία, κατά την οποία  αναθεωρούμε τις σελίδες, τις επεξεργαζόμαστε, ευρετηριάζονται εκ νέου, «ανακατεύουμε» τα σήματα που έχουμε – είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του οποίου λέμε ότι”σε αυτό το σημείο, όλα θα πρέπει να ενημερωθούν”».

Περισσότερες σύντομες ειδήσεις για το SEO και την Google μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική κατηγορία: GOOGLE NEWS

Περισσότερα για το SEO ιστοσελίδων – σε πιο επεξηγηματικά άρθρα – μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία: SEO BLOG

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ