Ο John Mueller, Webmaster Trends Analyst της Google αποθαρρύνει τους διαχειριστές ιστότοπων να συνδέουν κάθε σελίδα του site τους με την αρχική σελίδα (homepage), καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει το Googlebot (τον ανιχνευτή της google) να κατανοήσει ξεκάθαρα αυτό που ονομάζουμε site structure ή στα ελληνικά, αρχιτεκτονική δομη ιστοτοπου.

Απαντώντας σε ερώτηση χρήστη σε hangout του Google Webmaster Central, o Mueller είπε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει το focus, υπό την έννοια ότι η Google δεν θα καταφέρει να κατανοήσει τη δομή του ιστότοπου.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγαλύτερες ιστοσελίδες σε σύγκριση με μικρότερα site, στα οποία και συνηθίζεται αυτή η πρακτική.

Διάκριση σημαντικών σελίδων και κατανόηση κατηγοριών του site

Με άλλα λόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η διάκριση σελίδων υψηλότερου επιπέδου από σελίδες χαμηλότερου επιπέδου και θα είναι πιο δύσκολο να κατανοηθούν οι κατηγορίες.

«Με μικρότερες ιστοσελίδες νομίζω ότι είναι απολύτως φυσικό να συνδέεστε σε όλες τις διαφορετικές σελίδες στον ιστότοπό σας. Εάν έχετε, 10-20 σελίδες στον ιστότοπό σας τότε είναι φυσιολογικό να μπορείτε να φτάσετε σε όλες αυτές τις σελίδες από την αρχική σελίδα», ανέφερε o Mueller.

Και πρόσθεσε: «Αλλά εάν έχετε έναν μεγαλύτερο ιστότοπο και συνδέεστε σε όλες τις σελίδες από την αρχική σας σελίδα τότε χάνουμε τη σημασιολογική δομή του ιστότοπου. Έτσι, χάνουμε την κατανόηση κατηγοριών, σελίδων υψηλότερου επιπέδου, σελίδων χαμηλότερου επιπέδου και πού αυτές οι σελίδες εντάσσονται στη αρχιτεκτονική δομή ενός μεγαλύτερου ιστότοπου».

Σχήμα αρχιτεκτονικης δομής ιστότοπου

«Επιμείνετε σε ξεκάθαρη δομη ιστοτοπου»

Η συμβουλή που δίνει για την αρχιτεκτονική δομη ιστοτοπου είναι να «επιμείνετε σε μια καθαρή δομή όσον αφορά την σύνδεσή των σελίδων σας», έτσι ώστε οι χρήστες και το Googlebot να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και ευκολότερα την δομή του site σας, και όχι να προσπαθούν καταλάβουν την «δομή 200 ή 300 διαφορετικών συνδέσμων στις οποίες μπορεί κάποιος να κάνει κλικ».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Δεν είναι ότι θα δείτε κάποια σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα. Αλλά, ανάλογα με τον ιστότοπο, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τις σελίδες χαμηλότερου επιπέδου καλύτερα αν καταλάβουμε ότι αυτό το προϊόν (σ.σ εννοεί σελίδα προϊόντος) βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, και αυτή η κατηγορία ανήκει σε αυτή την κατηγορία υψηλότερου επιπέδου κ.ο.κ.»

Περισσότερες σύντομες ειδήσεις για το SEO και την Google μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική κατηγορία: GOOGLE NEWS

Περισσότερα για το SEO ιστοσελίδων – σε πιο επεξηγηματικά άρθρα – μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία: SEO BLOG

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ