Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του 2019, τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της, το κλείσιμο του Google Plus (Google+).

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019.

Τότε είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος (bug) που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο υπήρξε νέο data breach (παραβίαση δεδομένων) που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες.

Επιπλέον, όλα τα API του Google+ θα τερματιστούν εντός των επόμενων 90 ημερών.

“Τα δεδομένα του Google Plus δεν έχουν πέσει σε λάθος χέρια”

Για όσους ανησυχούν ότι τα δεδομένα τους μπορεί να έχουν πέσει σε λάθος χέρια, η Google λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κακή χρήση.

«Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο του σφάλματος εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, επομένως περαιτέρω πληροφορίες ενδέχεται να αποκαλυφθούν προσεχώς.

Πάντως, στο χειρότερο σενάριο, οι πληροφορίες που μπορεί να έχει αποκτήσει κάποιος τρίτος είναι οι πληροφορίες προφίλ που παρέχονται από έναν χρήστη που έχει οριστεί ως μη-δημόσιος.

Η Google αναφέρει επίσης ότι το σφάλμα που εντοπίστηκε στο API του Google plus δεν θα είχε δώσει πρόσβαση σε τρίτα μέρη σε δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για κλοπή απάτης ή ταυτότητας.

“Το σφάλμα δεν έδωσε στους προγραμματιστές πρόσβαση σε πληροφορίες όπως οικονομικά δεδομένα, εθνικοί αριθμοί αναγνώρισης, κωδικοί πρόσβασης ή παρόμοια δεδομένα που συνήθως χρησιμοποιούνται για κλοπή απάτης ή ταυτότητας”, αναφέρει.

Οι χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει ενεργά το Google+ και επιθυμούν να διατηρήσουν τα δεδομένα τους μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας τα βήματα αυτού του άρθρου.

Φυσικά, ο φημολογούμενος παράγοντας κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης, ο οποίος αφορούσε στο Google Plus (δηλαδή ότι η Google εμφανίζει υψηλότερα αποτελέσματα για δημιουργούς και ιστότοπους που έχουν προστεθεί στους κύκλους Google Plus) έχει σταματήσει να ισχύει καιρό τώρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ