Την απόσυρση της υπηρεσίας Google News από την Ευρώπη εξετάζει η Google.

O λόγος δεν είναι άλλος από τις διεργασίες που γίνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το Bloomberg και άλλα μεσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το Copyright Directive της EE θα δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες να απαιτούν χρήματα από την Alphabet (μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google), το facebook και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όταν αποσπάσματα δημοσιευμάτων τους εμφανίζονται σε αποτελέσματα αναζητήσεων ή κοινοποιούνται από χρήστες.

Ο νόμος αυτός ήταν να οριστικοποιηθεί μέσα στη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο οι διαδικασίες δεν προχώρησαν μετά την ματαίωση συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων και ευρωβουλευτών.

Τα επίμαχα άρθρα 11 και 13

Οι δύο επίμαχες προτάσεις για τον συγκεκριμένο νόμο είναι το Άρθρο 11, που θα ανάγκαζε τη Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν τους εκδότες για την εμφάνιση αποσπασμάτων από δημοσιεύματα, και το Άρθρο 13, που επιβάλλει σε online πλατφόρμες όπως το YouTube και το Instagram να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες να ανεβάζουν copyrighted υλικό, κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία.

Οι εκδότες κατηγορούν τη Google πως επιδόθηκε σε συστηματικό lobbying πάνω στο θέμα.

Σε κοινή ανακοίνωση των European Publishers Council, European Newspaper Publishers’ Association και European Magazine Media Association, υποστηρίζεται πως «η Google κλιμάκωσε τη δημιουργία κλίματος φόβου για τις πιθανές επιπτώσεις ενός νέου δικαιώματος για τους εκδότες των ΜΜΕ».

Απο την αντίπερα όχθη, η Τζένιφερ Μπέρναλ, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είπε πως το Google News ίσως να αποσυρθεί από την ήπειρο, εξαιτίας του Copyright Directive – αν και μια τέτοια απόφαση θα βασιζόταν σε στενή μελέτη των κανονισμών και θα λαμβανόταν «απρόθυμα», όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία πάντως υποστηρίζει πως δεν βγάζει χρήματα από την υπηρεσία της, οπότε και μια απόσυρση του Google News δεν θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομικό πλήγμα για αυτήν – πάντως, τα αποτελέσματα που προβάλλονται φέρνουν χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της, κάτι που της αποφέρει διαφημιστικά έσοδα.

bing search engine logo

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της μηχανής αναζήτησης Bing στην Κίνα

Στο μεταξύ, προσωρινό πρόβλημα παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα και με την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας στην Κίνα την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε περίπου 2ο ώρες αργότερα και όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία δεν έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τον λόγο που η μηχανή αναζήτησης δεν ήταν προσβάσιμη.

Το γεγονός αυτό είχε «πυροδοτήσει» προβληματισμούς πως η υπηρεσία ίσως να είχε μπλοκαριστεί από τις κινεζικές αρχές.

Από την πλευρά της η κινεζική οργάνωση παρατήρησης λογοκρισίας GreatFire ανέφερε πως το συμβάν δεν φαίνεται να οφείλεται σε ενέργειες της κυβέρνησης.

Το αποκαλούμενο και «Σινικό Firewall» – ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα λογοκρισίας και ελέγχου του Ίντερνετ στον κόσμο – χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών μέτρων για να μπλοκάρει ξένες πλατφόρμες και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Το Facebook, το Twitter και η Google είναι μπλοκαρισμένα στην Κίνα, ωστόσο το Bing λειτουργεί, καθώς υπόκειται στους κανόνες λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ