Κανένας ιστότοπος δεν μπορεί να αποφύγει το mobile first indexing. Τα αποτελεσματα αναζητησης της Google, ό,τι εμφανίζεται δηλαδή όταν κάνετε μια αναζήτηση στην google και δεν είναι διαφήμιση, ορίζονται πλέον από το mobile first indexing (MFI).

Ο Webmaster Trends Analyst της Google John Mueller δήλωσε ότι είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από το mobile first indexing, δηλαδή την πρώτη ευρετηρίαση για κινητά.

Ερωτηθείς σχετικά στο twitter o Mueller είπε: «Όχι, ο κόσμος έχει προχωρήσει ήδη. Εμείς απλώς προσπαθούμε να τον προλαβουμε».

Τα αποτελεσματα αναζητησης θα ορίζονται από το MFI

Αυτό που ουσιαστικά λέει ο εκπρόσωπος της Google είναι ότι το mobile first indexing είναι ο τρόπος που στο προσεχές μέλλον η Google πρόκειται να δημιουργεί το ευρετήριο των ιστοσελίδων στα αποτελεσματα αναζήτησης.

Αυτός, άλλωστε, όπως φαίνεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα «καταναλώνουν» σύντομα το διαδίκτυο, δηλαδή μέσω κινητού τηλεφώνου.

Έτσι, η Google δεν πρόκειται να συνεχίσει να υποστηρίζει και τις δύο μεθόδους ευρετηρίασης στο μέλλον (desktop και mobile).

Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι mobile friendly, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Στην περίπτωση που δεν συμβαινει κάτι τέτοιο, καλό θα ηταν να διορθωθεί άμεσα με ανακατασκευή ή εκ νέου κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

Το μέλλον της ευρετηρίασης στα αποτελεσματα αναζητησης της google θα είναι mobile… only.

Μην χρησιμοποιείτε διαφορετικά tags για την ίδια σελίδα σε desktop και mobile

Και επειδή είμαστε στο θέμα ας αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετική ετικέτα τίτλου (title-tag), για την ίδια σελίδα, στην έκδοση της ιστοσελίδας για desktop σε σύγκριση με την έκδοση για κινητά.

Αυτό αναφερεται και στα guidelines της Google:

Best practices mobile first indexing

Κι αν αναρωτιέστε γιατί το αναφέρουμε, είναι διότι έγινε σχετική ερώτηση στον Mueller, με τον εκπρόσωπο της Google να αναρωτιέται τον λόγο για τον οποίο ένας ιστοτοπος θα το έκανε αυτό.

Ο χρήστης του twitter που του έκανε την ερώτηση δικαιολογήθηκε αναφέροντας ότι ήταν κάτι που “ζήτησε η διοίκηση”.

Τι είναι το mobile first indexing;

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο mobile first indexing, άλλα για όποιον δεν γνωρίζει υπενθυμίζουμε εν συντομία τι είναι.

Πρώτη ευρετηρίαση για κινητά σημαίνει ότι η έκδοση του ιστότοπού σας για κινητά γίνεται το σημείο εκκίνησης για το περιεχόμενο που περιλαμβάνει η Google στο ευρετήριο της και η βασική έκδοση για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει την κατάταξη στα αποτελεσματα αναζητησης.

«Η πρώτη ευρετηρίαση για κινητά σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε για ευρετηρίαση και κατάταξη την έκδοση της σελίδας για κινητά, για να βοηθήσουμε τους χρήστες μας – κυρίως αυτούς που χρησιμοποιούν smartphone και γενικά mobile συσκευές – να βρουν αυτό που αναζητούν», αναφέρει η Google.

Ονομάζεται «πρώτη», επειδή στην παρούσα φάση δεν είναι η μοναδική.

Για παράδειγμα, αν ένας ιστότοπος δεν διαθέτει έκδοση φιλική προς κινητά, η desktop εκδοχή μπορεί να εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στο ευρετήριο.

Αλλά η απουσία mobile friendly εκδοχής θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη αυτού του ιστότοπου.

Παράλληλα, ο ανταγωνιστής σας, η ιστοσελίδα του οποίου είναι mobile friendly μπορεί ενδεχομένως να κερδίσει την κατάταξη ακόμη και για τους χρήστες που χρησιμοποιούν desktop.

Περισσότερα για την πρώτη ευρετηρίαση για κινητά μπορείτε να διαβάσετε και στο σχετικό άρθρο στο blog του Yoast.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ