Η Google ανακοίνωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή τον αλγόριθμό BERT στα αποτελέσματα αναζήτησης, τονίζοντας ότι αποτελεί “το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα από τα μεγαλύτερα άλματα στην ιστορία της αναζήτησης”.

Τι αλλάζει ο αλγόριθμος BERT στα αποτελέσματα αναζήτησης

Με την ενημέρωση του αλγόριθμου και την χρησιμοποίηση του BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) η Google επιχειρεί να κατανοήσει τα ερωτήματα των χρηστών  με ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται τα ίδια ερωτήματα οι άνθρωποι.

Αυτό που κάνει, δηλαδή, είναι να βελτιώνει τις αναζητήσεις μας κατανοώντας καλύτερα πώς συνδέονται οι λέξεις σε μια πρόταση.

Ο προηγούμενος αλγόριθμος αντιμετώπιζε τις προτάσεις λέξη προς λέξη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Pandu Nayak, επικεφαλής της Google στο αντίστοιχο project, ενώ ο καινούριος κατανοεί οχι μόνο κάθε λέξη, αλλά και το νόημα που βγάζει η αλληλουχία τους σε μια πρόταση στη γραμμή αναζήτησης.

Λίγα στοιχεία για τον BERT

1. Το update στον αλγόριθμο της Google προς το παρόν «δουλεύει» μόνο για τα για ερωτήματα στην αγγλική γλώσσα. Ο αλγόριθμος εφαρμόζεται ήδη για την αγγλική γλώσσα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές ακόμα γλώσσες. Και ήδη υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης στις ΗΠΑ.

2. Επηρεάζει και τα featured snippets και όχι μόνο για τα αποσπάσματα που εμφανίζονται στην αγγλική γλώσσα, αλλά για πολλές διαφορετικές γλώσσες.

google-ai-bert

3. Το BERT είναι παρόμοιο με το RankBrain, από την άποψη ότι είναι ένας machine learning algorithm ( αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (AI) ), χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μάθησης και στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση ερωτημάτων και του περιεχομένου σε μια σελίδα.

4. Το BERT επιτρέπει στην Google να κατανοεί τα ερωτήματα με πιο… ανθρώπινο τρόπο. Το BERT βοηθά την Google να κατανοήσει τις «αποχρώσεις» και την ενδεχόμενη αλλαγή της έννοιας μιας λέξης στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου περιεχομένου ή, αν θέλετε, να κατανοήσει την σημασία μιας λέξης σε όπως θα συνέβαινε σε μια συζήτηση και να προσφέρει πιο συναφή αποτελέσματα.

Η Google δηλώνει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός για την αναζήτηση που έχει συμβεί τα τελευταία 5 χρόνια και ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στην ιστορία της αναζήτησης γενικά.

Το BERT δεν αντικαθιστά τον RankBrain ή άλλους αλγορίθμους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αυτούς.

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας (SEO) για τον BERT;

Όχι. Oπως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το RankBrain, το ίδιο ισχύει και για τον BERT.

To μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να γράφετε στον ιστότοπο σας χρήσιμο και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Παραδείγματα για το πως διαφοροποιεί o αλγόριθμος BERT τα αποτελέσματα αναζήτησης

google bert παραδειγμα

google bert παραδειγμα αποτελεσματα αναζητησης

google bert παραδειγμα αποτελεσματα αναζητησης

Παράδειγμα για featured snippet

google bert παραδειγμα αποτελεσματα αναζητησης featured snippet

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ